Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Auto

Gespot: een Ford Sierra 2.3 Ghia uit 1983

De Ford Sierra was ooit een populaire auto, maar wanneer kwam je er voor het laatst een tegen? Laat staan een in nieuwstaat? Dan is dit exemplaar ook nog eens wat specialer dan je op het eerste gezicht zou zeggen…

De Ford Sierra werd in 1982 geïntroduceerd als opvolger van de Taunus. Vooral qua design was de Sierra een revolutionair mannequin. In een tijd dat vrijwel alle fabrikanten hoekige modellen aanboden en introduceerden, kwam Ford met een mannequin waarbij aerodynamica overduidelijk voorop stond. Met succes. De Sierra had een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,34, tegenover 0,45 voor zijn voorganger. Vanwege die aerodynamica was de Sierra ook een liftback geworden in plaats van een sedan. Een stationwagen was er wel nog steeds. De vormgeving van het interieur was een stuk conventioneler, maar viel wel op met een middenconsole die naar de bestuurder was gericht.

Revolutionair vanbuiten, conservatief vanbinnen

Zo revolutionair als het exterieur was, zo conservatief bleef de auto onderhuids. Web als zijn voorganger had de Ford Sierra achterwielaandrijving, terwijl de meeste concurrenten al voorwielaandrijving boden. Het onderstel van de Ford Sierra was wel duidelijk verbeterd ten opzichte van dat van zijn voorganger. De Sierra had een volledig onafhankelijke wielophanging voor en achter.

De Sierra nam daarnaast zelfs het volledige motorenaanbod van de Taunus over. Toch waren er wel kleine updates en de Sierra bood ook de mogelijkheid van een handgeschakelde transmissie met vijf versnellingen, ter aanvulling van de standaard vierbak. Voor bepaalde motoren was ook een drietrapsautomaat leverbaar. Nieuw in het aanbod was een 2,3-liter dieselmotor, maar ook dat was een al bestaand blok.

De Ford Sierra is voornamelijk leverbaar geweest met viercilinder benzinemotoren. Naast de genoemde diesel vormden ook enkele V6 benzinemotoren daarop een uitzondering. De Sierra had aanvankelijk een 2,0- en 2,3-liter V6 op de optielijst, maar later behoorden ook een 2,8- en 3,0-liter tot de mogelijkheden. Die waren wel voorbehouden aan de sportieve XR4-uitvoeringen. In Zuid-Amerika werd de Sierra zelfs geleverd met een V8, maar dat is een verhaal op zich.

Ford Sierra maakt voorzichtige begin

Over het algemeen maakte de Ford Sierra een goede begin, maar juist op de zo belangrijke Britse markt schrok de revolutionaire vormgeving veel potentiële kopers af. Dat de Sierra ook niet leverbaar was als sedan, hielp ook niet. Na een matig eerste jaar was het publiek echter aan de aerodynamische Ford gewend en was de Sierra internet als zijn voorganger bovenaan de verkooplijsten te vinden. In 1986 nam het mannequin zelfs de koppositie in binnen zijn marktsegment.

Facelifts voor de Ford Sierra

In 1987 was het tijd voor een facelift. Omdat de Ford Sierra bij introductie zo’n vooruitstrevend design had, hoefde er voor de facelift echter maar weinig te gebeuren. De auto kreeg vooral geheel nieuwe koplampen die weer in lijn lagen met de inmiddels nieuwe designtaal van het merk. Ook werden de zijruiten iets vergroot voor beter zicht rondom, maar dat waren ook meteen de grootste wijzigingen. Wel werd een nieuwe carrosserievariant aan het aanbod toegevoegd. Vanwege aanhoudende vraag was de Sierra voortaan ook leverbaar als sedan.

In 1990 volgde nog een meer subtiele facelift, waarbij voornamelijk de oranje knipperlichten werden vervangen door moderne ‘witte’. De achterlichten kregen rookglas. In 1993 stond de opvolger klaar: de gloednieuwe Ford Mondeo.

Het gespotte exemplaar

Tot zo ver de historie van de Ford Sierra in vogelvlucht. Er valt nog veel meer over het mannequin te vertellen, maar we gaan nu snel door naar onze spot van de week. In de buurt van Marknesse zagen wij deze Ford Sierra 2.3 Ghia uit 1983. Hij is start dat jaar geregistreerd en dat maakt hem een van de oudste Ford Sierra’s van Nederland. Daarnaast is het ook nog een luxe Ghia-uitvoering, met de 2,3-liter V6 aan boord. Al met al is het dus een behoorlijk zeldzame verschijning, hoe ‘gewoon’ hij er op het eerste gezicht ook uitziet. Om het helemaal af te maken staat deze Sierra er ook nog bij alsof hij internet uit de fabriek komt. Zelfs onder de motorkap glanst alles je tegemoet. Kers op de taart zijn de historisch verantwoorde kentekens zonder blauw EU-vlakje.

Overigens kwamen wij de Ford Sierra tegen tijdens een clubweekend van de vereniging Elk Merk Waardig. Dat is dé vereniging voor onbekende en miskende auto’s, of eigenlijk gewoon voor iedere auto die enigszins aside is of ‘buiten de lijntjes kleurt’. Hoogtepunt van het jaar is het EMWalhalla, waarbij een indrukwekkende collectie zeldzame auto’s samenkomt. Meer weten over de membership? Luister dan ook onze AutoRAI Podcast #5 nog eens terug. Een van onze gasten was pr-man van de membership Aart van der Haagen en hij vertelde ons alles over de bijzondere vereniging.

Via Bovag online autoverkoopservice

Related Articles

Back to top button