Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
World

Artsen zonder Grenzen blijft bij patiënten in noorden van Gaza: ‘We krijgen afscheidsberichtjes van collega’s’ | Israël en Hamas in oorlog

De Palestijnse dokters van Artsen zonder Grenzen blijven bij hun patiënten in de ziekenhuizen in het noorden van Gaza. Het lukt ze niet om het hospitaal te evacueren, vertelt hun Nederlandse collega Frederieke van Dongen die in het oosten van Jeruzalem werkt. ,,Alle bedden in het zuiden zijn vol. Waar zouden ze naartoe moeten?’’

Tot 48 uur geleden lukte het nog wel om de driehonderd collega’s in de Gazastrook te bereiken. Maar de afgelopen dagen is er slechts sporadisch contact. ,,De elektriciteit is afgesloten, mensen kunnen hun telefoons niet meer opladen. Ze hebben het bovendien druk met overleven en proberen ook nog patiënten te helpen”, vertelt Van Dongen, supervisor humanitaire zaken bij Artsen zonder Grenzen, aan de telefoon vanuit Jeruzalem.

Een jaar lang werkt ze nu voor Artsen zonder Grenzen in het oosten van de Israëlische stad. Eigenlijk zou ze vorige week voor het eerst Gaza bezoeken, maar door de oorlog kwam het niet zover. Haar werk concentreerde zich meer op de Westelijke Jordaanoever, nu minder in het nieuws, maar ook daar broeit het al sinds vorig jaar, vertelt Van Dongen. ,,Daar was vorig jaar een recordaantal Palestijnen gedood, maar dat document werd halverwege dit jaar al verbroken.”

Gruwelijk

Vorige week liep het echt uit de hand nadat Hamas een aanval pleegde op Israëlische burgers. En nu is het ook voor Artsen zonder Grenzen bijna ondoenlijk om hun werk nog te doen. Een laatste bericht dat Van Dongen zondagochtend nog naar een collega stuurde, is onbeantwoord gebleven. ,,Ik probeer ze toch te laten weten dat we aan ze denken, in de hoop dat ze zich minder alleen voelen. Ze zijn opgesloten in een hele onveilige situatie, kunnen niet ontsnappen. Het is gruwelijk.”

De berichtjes die haar en haar collega’s wél bereiken, stemmen weinig vrolijk. ,,Onze Palestijnse collega’s sturen afscheidsberichten. Ze weten niet of ze dit wel gaan overleven.” En dat maakt deze oorlog zo totaal anders dan eerdere conflicten. Artsen zonder Grenzen werkt altijd in gevaarlijke situaties. Het is voor het eerst dat dat bijna niet meer gaat. ,,Zelfs in een oorlog zijn er regels, maar Israël houdt zich daar gewoon niet aan. Artsen en patiënten mogen nooit het doelwit zijn van bombardementen. Nu is niemand veilig, zelfs onze collega’s niet.”

Sinds de Eerste Wereldoorlog is Israël-Palestina een conflictgebied, maar waarom eigenlijk? (artikel gaat verder onder de video):

Sterker, in het noorden van Gaza kregen haar medische collega’s het bericht dat ze naar het zuiden moesten evacueren. Ook het ziekenhuis zou gebombardeerd worden. ,,Onze groups zijn daar nog. Ze willen hun patiënten niet in de steek laten.” Need zelfs als ze zouden willen, is het schier onmogelijk om het hele ziekenhuis te evacueren. Er liggen patiënten op de ic die niet vervoerd kunnen worden, er zijn lang niet genoeg ambulances, een deel van de ziekenwagens is al kapot gebombardeerd. ,,En de ziekenhuizen zijn nu al vol. Dat geldt ook voor de bedden in het zuiden. Dus waar zouden ze met al die patiënten naartoe moeten”, vraagt Van Dongen zich af.

Het voelt zo machteloos. We zitten zo dichtbij, maar kunnen niets doen.

Frederieke van Dongen, Artsen zonder Grenzen

Grens

Alleen de 22 internationale collega’s in Gaza (onder meer uit Mexico, Zwitserland en België) zijn naar het zuiden geëvacueerd. Zij proberen daar de grens met Egypte over te komen, maar dat is tot nu toe niet gelukt.

In Jeruzalem merkt Van Dongen vrijwel niets van het geweld. ,,Het voelt zo machteloos. We zitten zo dichtbij, maar kunnen niets doen.” Wel probeert Artsen zonder Grenzen zich voor te bereiden op wat komen gaat. ,,Er is een catastrofale ramp gaande. Meer dan een miljoen mensen zijn op de vlucht. Het drinkwater is vervuild, er is nauwelijks elektra, mensen hebben geen huizen meer, er zijn chronisch zieken die geen behandeling meer krijgen, oorlogsgewonden. Als we Gaza straks weer in kunnen, zal er ontzettend veel medische hulp nodig zijn. Dit is echt een rampscenario.”

Bekijk hier onze video’s over de oorlog tussen Israël en Hamas:

Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze website op ‘Login’ te klikken.

Related Articles

Back to top button