World

Chaos bij 50Plus compleet: geroyeerde Van Hooft door politie van partijcongres verwijderd | Binnenland

De chaos bij de ouderenpartij 50Plus is compleet: de geroyeerde kandidaat-lijsttrekker Gerard van Hooft is vanochtend naar eigen zeggen ‘met geweld’ door de politie het gebouw in Ede uitgezet. Daar is vandaag het partijcongres waarop de landelijke lijsttrekker wordt gekozen.

Volgens getuigen verscheurde partijvoorzitter Jorien van den Herik uit Rotterdam papieren en verklaarde stemvolmachten ongeldig. Op sociaal medium X, het voormalige Twitter, circuleert een foto dat de politie Gerard van Hooft komt ophalen. De politie bevestigt dat hij uit het gebouw is gehaald.

Aan deze actie ging een nieuw royement van de kandidaat-lijsttrekker vooraf. Van den Herik stuurde vannacht een mail rond dat Van Hooft niet meer tot de partij behoort. Hij werd al eerder geroyeerd, maar vocht dit met succes in een kort geding aan.

Twee kampen

De strijd binnen 50Plus gaat tussen twee kampen: dat rond de Rotterdamse kandidaat-lijsttrekker Ellen Verkoelen, gesteund door Van den Herik, en dat rond haar Brabantse rivaal Van Hooft. Verkoelen is door het bestuur voorgedragen als lijsttrekker, maar Van Hooft wil dat óók worden. De leden stemmen vandaag in Ede. Die locatie werd pas kort van tevoren bekendgemaakt.

Van den Herik zei eerder dat er de afgelopen periode sprake was van ‘een plotselinge en onverwachte toename van het aantal nieuwe aanmeldingen’. Ook ontdekte hij dat het vorige bestuur, waar Van Hooft nog in zat, de prijs voor het lidmaatschap had verlaagd van 25 euro naar 12 euro. Daardoor is volgens Van den Herik ‘een schijn van belangenverstrengeling ontstaan’.

Oftewel: Van Hooft probeerde sympathisanten lid te maken, zodat zij voor hem konden stemmen. Hij stak daar een stokje voor door te bepalen dat iedereen die na 7 juli erbij kwam geen stemrecht heeft. Van Hooft noemde dat ‘uiterst ondemocratisch’.

Beiden zijn nog niet bereikbaar voor een reactie op de uitzetting van vanochtend.Reageren? Brieven kunnen naar onze lezersredactie, met voor-, achternaam en adres (dit laatste niet voor publicatie). Een lezersbrief is max. 150 woorden en kan worden ingekort. Anonieme brieven plaatsen we niet.Related Articles

Back to top button