Entertainment

Vier sterren voor Dumb Cash: dikke middelvinger naar de geldwolven van Wall Road | Present

recensieSoms kun je na het zien van een movie, die zich baseert op een waargebeurd verhaal, beter niet aan ‘factchecking’ doen. De werkelijkheid stelt meestal toch een beetje teleur. Dat geldt ook voor Dumb Cash, een verrukkelijke komedie over een groep kleine investeerders die tijdens de coronapandemie een mini-revolutie ontketenden en Wall Road op zijn kop zetten. Jan Modaal wint het eindelijk eens van de arrogante geldwolf. Vooruit, in de movie dan.

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

  Komedie/Drama

De titel verwijst naar het geld van gewone burgers die een gokje wagen op de aandelenmarkt. Die beleggen immers altijd ‘dom’, riep iedereen met meer ervaring en een veel te diepe zakken. Tot in 2021 de wat nerdy YouTube-held Roaring Kitty, het online-pseudoniem van de Amerikaanse financieel analist Keith Gill (rol van Paul Dano), miljoenen volgers zo ver kreeg te investeren in de videogameketen GameStop.

Terwijl grote beleggingsfondsen speculeerden dat deze franchise in waarde zou kelderen, dreef het burgercollectief onder leiding van Gill de prijzen van die specifieke aandelen juist op. Zij trokken uiteindelijk aan het langste eind, de fondsen verloren miljarden. Een sterk staaltje activisme en een een dikke middelvinger naar de elite.

Mocht dat saai klinken, niet gevreesd. Dumb Cash is ook voor de aandelenleek uitstekend te volgen. Bovendien zit het script vol gepeperde grapjes en wordt het beeld gevuld door memes en gifjes die voor een welkome ironische ondertoon zorgen.

Lees verder onder de foto…

Nick Offerman en Seth Rogen verpersoonlijken de elite in de komedie Dumb Cash. © AP

Nog geslaagder is de keuze om fixed te schakelen naar kleine beleggers die onderdeel werden van dit burgerinitiatief. Twee jonge scholieren die hopen hun forse studiegeld te kunnen afbetalen, een GameStop-medewerker die voor zijn arme moeder een huis wil kopen, een gescheiden en eenzame verpleegster: in onzekere coronatijden van isolatie vonden zij iets om zich aan huge te klampen. Op die manier wordt een verhaal over harde cijfers toch een gevoelsfilm.

Niks heerlijker dan arrogante rijkaards (hier gespeeld door fijne acteurs als Seth Rogen en Vincent D’Onofrio) wit te zien wegtrekken. Al leert een snelle Google-search dat in werkelijkheid nog voldoende beleggingsreuzen grof geld verdienden aan deze Robin Hood-achtige veldtocht. Soms is het finest fijn wanneer een movie wat korter door de bocht gaat.

Regie: Craig Gillespie. Hoofdrollen: Paul Dano, America Ferrara, Seth Rogen en Pete Davidson


Bekijk hier al onze video’s over de laatste movies en collection:

Related Articles

Back to top button