Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Education

Scholieren maken door spel kennis met provinciale politiek

Jongeren kunnen sinds start dit jaar ervaren hoe in de provincie besluiten worden genomen. Dat gebeurt aan de hand van een spel van ProDemos. Midden in de Statenzaal van de provincie ligt een gekleurd kleed met daarop de kaart van Groningen. Daaromheen zit een groep jongeren die bepaalt hoe onze provincie ingericht wordt. Met het spel wil ProDemos laten zien hoe de provinciale democratie werkt. Scholen die het spel willen spelen kunnen zich aanmelden by way of de web site van ProDemos. Dat meldt de Provincie Groningen.

Tijdens het spel nemen scholieren plaats op de stoelen waar normaal de leden van Provinciale Staten zitten. Internet als in Provinciale Staten vormen ze fracties en gaan ze met elkaar in debat. Om de beurt kunnen ze voorstellen doen om de provincie te verbeteren. Zo kunnen ze pleiten voor een further vliegveld, nieuwe huizen, een zorgplein of een nieuwe treinverbinding. In een tweede ronde moeten de partijen compromissen sluiten met elkaar. De boodschap voor de leerlingen is dat je in de Nederlandse democratie als partij nooit een absolute meerderheid krijgt en je altijd water bij de wijn moet doen. Aan het eind van een bijeenkomst wordt leerlingen altijd gevraagd of ze geïnteresseerd zijn de politiek in te gaan. Dat levert nog wel eens nieuwe leden voor politieke partijen op.

ProDemos 

Scholen die het spel willen spelen kunnen zich aanmelden by way of de web site van ProDemos.  

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Provincie Groningen

Related Articles

Back to top button