Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Lifestyle

Pokémon in Van Gogh Museum

Hyperlinks: Pikachu geïnspireerd op Zelfportret met grijze vilthoed, 2022. Rechts: Zelfportret met grijze vilthoed, 1887

NOS Nieuws

Het Van Gogh Museum heeft sinds vandaag een aantal opmerkelijke gasten: Pikachu, Munchlax en Snorlax. Het museum is een samenwerking aangegaan met Pokémon “om nieuwe generaties te bereiken”, zegt directeur Emilie Gordenker.

In het museum hangen tot start januari Pokémonschilderijen die zijn gebaseerd op bekende werken van Van Gogh. Zo is Pikachu afgebeeld met een grijze vilthoed, een verwijzing naar het werk Zelfportret met grijze vilthoed (1887). Snorlax en Munchlax zijn te zien in een schilderij dat geïnspireerd is op De slaapkamer (1888). Ook is er voor kinderen een Pokémon Journey speurtocht langs de werken van Van Gogh.

De samenwerking tussen Pokémon en het Van Gogh Museum ontstond in aanloop naar het 50-jarig jubileum van het museum dit jaar, zegt directeur Gordenker. Er zijn volgens haar meer raakvlakken tussen de twee dan je zou verwachten. “Pokémon is Japans: het is een icoon van de Japanse beeldcultuur. En Van Gogh was erg bezig met Japanse prentkunst.”

Het doel is volgens Gordenker niet om reclame te maken voor Pokémon. Het Van Gogh Museum wil met de samenwerking een nieuw publiek in het museum krijgen. “Kinderen en jongeren vinden Pokémon interessant, maar het is ook populair bij twintigers en dertigers”, zegt Gordenker.

  • The Pokémon Firm Worldwide

    Munchlax & Snorlax geïnspireerd op De slaapkamer, 2022
  • The Pokémon Firm Worldwide

    Sunflora geïnspireerd op Zonnebloemen, 2022

Wanneer kinderen al op jonge leeftijd in het museum komen, is dat volgens Gordenker een investering in de toekomst. “Als je voor een bepaalde leeftijd niet in een museum bent geweest, is de drempel veel hoger om op latere leeftijd te gaan.” Daarnaast is het volgens de directeur “natuurlijk ook heel leuk om kinderen in huis te hebben”.

Wat Van Gogh ervan gevonden zou hebben dat er Pokémon tussen zijn zonnebloemen rondlopen, is niet meer te achterhalen. “We weten wel dat hij altijd geïnteresseerd was in nieuwe ontwikkelingen”, zegt Gordenker. “We hopen dat hij positief zou reageren.”

Related Articles

Back to top button