Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Netherlands

Leden GL/PvdA willen koningshuis afschaffen: ‘Verouderd systeem’ | Politiek

De leden van GroenLinks en de PvdA willen afschaffing van de monarchie opgenomen zien in het gezamenlijke verkiezingsprogramma van hun partijen. Een wijzigingsvoorstel van die strekking is op het verkiezingscongres van de linkse combinatie met een nipte meerderheid (ruim 52 procent stemde voor) aangenomen.

Verdedigers van het amendement noemen de monarchie en het principe van erfopvolging dat daarbij hoort ‘een verouderd systeem van ongelijkheid’. Zij wijzen ook op de vele miljoenen die jaarlijks naar het koningshuis gaan. Dat geld kan beter gaan naar mensen die het more durable nodig hebben, was tijdens het congres in Ahoy in Rotterdam een veelgehoord argument.

Anderen memoreerden het naziverleden van wijlen prins Bernhard of het koloniale verleden waaraan de Oranjes volgens een current onderzoek een groot deel van hun vermogen te danken hebben. Ook het biertje dat koning Willem-Alexander tijdens de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji dronk met de Russische leider Vladimir Poetin kwam langs.

Floris Muller van Republiek, voorheen het Republikeins Genootschap, is verheugd over de stap. ,,Anno 2023 is niet meer onerous te maken waarom wij een onverkozen en oncontroleerbaar staatshoofd hebben: het is het symbool van ongelijkheid.” Komende week staat bij het congres van D66 een vergelijkbaar amendement op de planning.

Tegenstanders van het voorstel hamerden zaterdag tijdens het congres op het belang van de geschiedenis en de symbolische functie die het koningshuis vervult. Ook werd gewaarschuwd dat een republiek evenmin zaligmakend zou zijn. ,,Dan hadden we de afgelopen twaalf jaar president Rutte gehad”, zo klonk het.

De schrijvers van het verkiezingsprogramma hadden het amendement ontraden. Zij vonden de huidige voorstellen, waarin koning Willem-Alexander een zuiver ceremoniële rol krijgt en daarnaast belasting moet gaan betalen, ver genoeg gaan.

Andere voorstellen om het verkiezingsprogramma verder naar hyperlinks te duwen dan de partijtop wil, zoals afschaffing van het eigen risico in de zorgverzekering en een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen, haalden het niet. Ook een amendement voor free of charge openbaar vervoer werd weggestemd.

Related Articles

Back to top button