Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Business

Inflatie in september opnieuw flink gedaald, laagste cijfer sinds 2016

De inflatie is in september opnieuw iets gedaald. De prijzen van consumentengoederen en -diensten zijn deze maand 0,3 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op foundation van een snelle raming met het Europees rekenmodel. In augustus stegen de prijzen op jaarbasis met 3,4 procent. Het CBS benadrukt dat de raming is berekend op foundation van nog onvolledige brongegevens.

Dit zijn de kleinste prijsstijgingen die het CBS sinds september 2016 bekendmaakte. Dat de inflatie zo flink is gedaald, komt met identify door de invloed van de prijzen voor gasoline en elektriciteit, aldus het CBS. In 2022 schoten energieprijzen flink omhoog nadat Rusland de toevoer van aardgas naar Europa grotendeels had afgeknepen, inmiddels zijn de prijzen weer een stuk lager. In de supermarkt is de daling echter nog niet te merken: de prijzen voor voedingsmiddelen, dranken en tabak waren in september nog 10 procent hoger dan een jaar eerder.

Het inflatiecijfer is gebaseerd op de Europees gehanteerde de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Dat cijfer publiceert het CBS sinds 1996, samen met de consumentenprijsindex (CPI). Het belangrijkste verschil tussen de HICP en de CPI, is dat de CPI geen rekening houdt met de kosten voor het wonen in een eigen woning.

Related Articles

Back to top button