Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Education

Grote groep jonge vapers in Nederland, artsen slaan alarm

Uit nieuw onderzoek van Trimbos-instituut blijkt dat 21 procent van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar in het afgelopen jaar heeft gevapet. Artsen zijn erg geschrokken van de uitkomsten en slaan alarm. Vapes zouden alleen nog op doktersadvies uitgegeven moeten worden, maar het kabinet gaat daar nog niet in mee. Dat meldt RTL Nieuws.

Artsen maken zich vooral zorgen over de leeftijd waarop de jongeren beginnen met vapen. Meer dan 10 procent van de 12 tot 14-jarigen heeft in het afgelopen jaar een vape gebruikt. Onder 15 tot en met 17-jarigen is dat 23 procent. Arts-epidemioloog Esther Croes en collega’s denken dat veel jongeren vapen door slimme marketingtrucjes, zoals de grote diversiteit aan smaakjes, kleurtjes en geurtjes die met zo’n vape gepaard gaan. “Als je dus eenmaal begint met vapen is het voor de tabaksindustrie een verdienmodel voor het leven.”

Hoge nicotineconcentraties 

Vaak gaat het dus ook niet om eenmalig vapegebruik, maar structureel gebruik. Ruim 10 procent van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar zegt maandelijks te vapen. 2 procent pakt de e-sigaret er dagelijks bij. Vapes in Nederland hebben volgens Croes hele hoge nicotineconcentraties, wat verslavingen in de hand werkt. Ze legt uit dat er in veel e-sigaretetn nicotinezouten zitten die je nauwelijks in je keel voelt en snel naar de hersenen gaan, waardoor gebruikers niet doorhebben dat hun lichaam nicotine opneemt. “Hierdoor kun je ook heel makkelijk nicotinevergiftiging oplopen.”

Door: Nationale Onderwijsgids 

Related Articles

Back to top button