Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Netherlands

dit moet u daarover weten

Waarover gaat deze zaak?

Rond 10 uur Amerikaanse tijd, dat is 16 uur bij ons, begon in New York een nieuw proces tegen Donald Trump. De oud-president en zijn familiebedrijf worden ervan verdacht banken en verzekeraars jarenlang te hebben misleid door de waarde van zijn vermogen met miljarden te overschatten. Daardoor kon hij voor miljoenen aan belastingen, leningen en verzekeringen ontlopen.

Fraude, dus. Vorige week achtte rechter Arthur Engoron de schuld van Trump en twee van zijn zonen voldoende bewezen. Voor dat creatief cijferwerk zullen ze nu boetes moeten betalen, en dit proces draait vooral om het bedrag van die boetes.

Welke consequenties hangen Trump boven het hoofd?

In tegenstelling tot andere lopende rechtszaken tegen Trump (onder meer naar zwijggeld, geheime overheidsdocumenten en de bestorming van het Capitool), hoeft Trump deze keer geen gevangenisstraf te vrezen. Dit is geen strafzaak, maar een burgerrechtelijk proces.

Toch kan de rechter Trump financieel enorm exhausting treffen. De openbaar aanklager in New York, Letitia James, eist een boete van 250 miljoen greenback (zo’n 236 miljoen euro). Daarnaast wil ze een verbod voor Donald Trump én zijn zonen Donald Jr. en Eric om in de staat New York nog zaken te doen, internet als een vijf jaar durend verbod op commerciële vastgoedtransacties door Trump of zijn organisatie.

Beeld REUTERS

Wat gebeurt er dan met Trumps zakenimperium?

Rechter Engoron heeft alvast bevolen om de vergunningen te schrappen die nodig zijn om tien van Trumps belangrijkste zaken te doen draaien. Daaronder vallen ook de Trump Tower en zijn golfclubs in New York. Engoron zegt onafhankelijke curatoren aan te stellen om toe te zien op de “ontbinding” van Trumps zakenimperium.

Wat dat in de praktijk betekent, is niet volledig duidelijk. Trumps imperium is een kluwen van meer dan vijfhonderd bedrijven en holdings. Dit proces zal mee bepalen in welke vorm dat nog kan verder bestaan. Hoe dan ook gaat het enkel om de bedrijven in de staat New York, en niet om alle vertakkingen daarbuiten.

Hoe reageert Trump zelf?

Trump doet de zaak opnieuw af als heksenjacht, maar zal zichzelf vandaag wel persoonlijk komen verdedigen. Dat kondigde hij gisterenavond al aan op zijn eigen sociaal netwerk Fact Social. “Ik ga morgen naar de rechtbank om voor mijn naam en reputatie te vechten.” Hij noemt de beschuldigingen “belachelijk en onjuist” en noemt Engoron een “gestoorde” rechter.

De advocaten van Trump trekken de cijfers van de openbaar aanklager in twijfel. Volgens hen zijn die gebaseerd op “gebrekkige boekhoudmethoden” die geen rekening houden met “de genialiteit van Trump als investeerder”.

En nu?

Het proces gaat vandaag van begin, maar op resultaten blijft het nog wel even wachten. Voorlopig is een einddatum pas gepland rond start december. Meer dan 150 getuigen zullen tegen dan gehoord zijn in de rechtbank, inclusief Donald Trump. Al zullen vooral fiscale specialists hun licht komen laten schijnen over de juistheid van de financiële documenten.

Aanhangers van Donald Trump voor de Trump Tower in New York. Beeld REUTERS

Aanhangers van Donald Trump voor de Trump Tower in New York.Beeld REUTERS

Related Articles

Back to top button