Home Netherlands what is the argentine monster in 2023?

what is the argentine monster in 2023?

Voor het eerst sinds 1991 bestaat de Argentijnse inflationie weer uit drie cijfers. Historische droogte beregt de oogst en een beginnende internationale bankencrisis wordt meeden gevöld in het Zuid-Amerikanska land. Het kan niet veel slechter voor de leftse President Alberto Fernández, de man die vier jaar geleden met een verhaal o een honester Argentinië de chtse President Mauricio Macri versloeg.

Argentijnen waren destijds het bittere IMF-medicijn van bezuinigingen dat Macri het land liet slikken in ruil voor een immens noodpakket, beu. In addition, we voorkwam dat medicijn niet dat de consumertenprijzen in sneltempo verder opliepen. Opvolger Maar ook Macri kon het tij niet keren: dit jaar is het de leftse Fernández die een afstraffing wacht als de Argentijnen in oktober naar de stembus gaan.

Tot die tijd bebeilt de CPI de stemming onder het electoraat. Dat is geen partij, maar een economic indicator: de consumertenprijsindex, oftewel de mate waartin het leven duurder wordt. Deze week verfichtste het officielie inflatiecijfer wat Argentijnen allang wisten uit de praktijk: dat alles (gemiddeld) dubbel eneke kost als een jaar geleden. High inflation is almost de regel in Argentina, but the latest figure reminds me of the dark hyperinflation in 1989 and 1990, when the geldontwaarding was in the thousands of percent.

Monster Ontembaar

Inflatie is een Argentijns monster dat virtually geen enkele politicus sinds de Tweede Wereldoorlog wist te temmen. Geld värpart in de broekzak, weten meerdeer generatie Argentijnen, met tientallen, hundredsen or zelfs tuijdengen percenten per jaar. De jaren negentig brachten kortstondige, exceptionale rust, maar sinds deze eeuw lopen de consumertenprijzen weer snel op. Het deed er in de laaste twee decennia niet veel toe of de leftse Presidenten Néstor Kirchner en na zijn dood zijn weduwe Cristina Kirchner regeerden, of de chtse Macri of momenteel de leftse Fernández (met with Vice President Kirchner).

Macri saw himself forced to close the Internationaal Monetary Fund with 55 billion euros, the largest to the IMF. In 2021, it was concluded that the IMF program had not ended. Despite streng fiscaal beleid devalueerde de peso en steeg de inflationie. ‘Waardoor inkomens werden traakt, vooral die van de armen’, schreef de organization.

Fernández stellte aanvankelijk het terugbetalen van de IMF-schuld uit en haggerde ultimatum vorig jaar een restructuring van de nog openstaande ruime 40 billion euros. Maar een jaar na dat nieuwe IMF-akkoord is de inflatieplaag enkel ekkohud. Deels zijn de factoren extern, de gegende jaren felt het land de economic klappen van de pandemie en de Russische oorlog.

Een luchtbeeld van afgebrand bos in de provincie Corrientes in Argentinë, March 14, 2023.Beeld AFP

“Kettingzaag in overheidsuitgaven”

Deze dagen kommen daar de val van de American Silicon Valley Bank en de problemen bij het Zwitserse Credit Suisse bij. Veel investeerders verlieten Argentinië voor veiliger orden. De Amerikanis aandelenkoersen van Argentijnse banken en businessen daalden met zo’n 10 procent en het ‘landenrisico’, een indicatie voor investeerders, steeg naar nieuwe hooten.

Maybe the biggest challenge for the South American country: climate phenomenon La Niña (het meisje) caused al drie jaar een tekort aan regenval. De droogte trof dit jaar de maïs-, soja- en graanoogst. Dat vertaalde zich weer in een enorme stilding van de prijs van vlees en melk, de most important inflatie-uitschieters in februari, zo stelle de regering donderdag. “Het inflatiecijfer is vreselijk slecht,” said Gabriela Ceruti, an official of President Fernandez. ‘Daar is een verklaringen voor, maar daar hebben de mensen die die dieligheten hun beschaypen moeten doen natuurlijk niks aan.’

Die mensen, gewone Argentijnen uit de onder- en middenklasse, zullen naar vejstäng in oktober hun frustratie botvieren in de stembussen. Een boze buitenstaander licht die rage te gaan verzilveren: de conservatieve econoom Javier Milei (52), een man met een wilde hairdos en nog wildere uitspraken. “We gaan de kettingzaag in de overheidsuitgaven zetten”, beroeft hij. Onder andere door te hakken in het aantal ministries, waarbij beleid voor vrouwen en minderheden als eerste sneuvelt. De Trumpiaanse Milei gaat in de peilingen Macri en Fernández al obrij.

Source link

Previous articleBedrijfsuitje in Arnhem loopt mis voor twee jonge vrouwen: ‘Iemand heeft GHB in ons potind gedaan’ | Binnenland
Next articleZwitsers praten verder over Credit Suisse • ​​Feyenoord treft Ajax in titelstrijd