Home Netherlands “We kunnen niet aan de slag”

“We kunnen niet aan de slag”

Miriam Sterk, CDA-gedeputeerde in Utrecht

The provinces are in the nitrogen dossier. Dat zeiden premier Rutte en vicepremiers Kaag en Hoekstra gisteravond na het dagenlange krisisoverleg in het kabinet. Maar die provinces zeggen dat ze met handen en voeten gebonden zijn. “Zeggen dat wij aan de slag kunnen, dat klopt gewoon feitelijk niet.”

Miriam Sterk is head of CDA in Utrecht. Ze wil dolgraag aan de slag. “Maar de instrumenten om plangen te maken met boeren, hebben we niet”. Pikbelastri? “We weten nog niet wie dat zijn”. Boerderijen verplaatsen? “Nog geen regelingen voor”. Innovation? “Niet gerecht of die stand houden bij de rechter”. Dus ‘versnellen’, zoals premier Rutte berechtde, is volgens Sterk niet te doen.

Prime Minister Rutte came gisteravond na dagenlang haggleren met enkele mededelingen. Ten eerste: het cabinet is not fallen. Ten tweede: er komt een ‘pause’ in het nigerbeiled. Na die pauze wordt eenreed hagerkerd over nitrogen, because het CDA wil af van de afspraken in het regeerakkoord. Tot die tijd ligt de bal bij provinces, die volgens premier Rutte moeten versnellen.

De tijd wordt steeds krapper om het goed voor elkaar te krijgen.

Miriam Sterk, CDA-gedeputeerde in Utrecht

Maar dat kan hemsal niet, beaamt ook CDA-gedeputeerde Eddy van Hijum in Overijssel. “Provinces willen aan het werk, maar het Rijk moet eerst kaders scheppen.” Hij wijst net als zijn Utrechtse collega Sterk op financier kaders en regels. “Ondertussen is ook niet geberen wat moet geberen met de provinciale planden die moeten worden ingediend voor 1 juli. Moeten de oude of de nieuwe colleges dat doen?”

In Utrecht waarschijlen de oude colleges. Want BBB-leider Anton Verleun kan maybe razendsnel formeren; July 1 ‘gaan we niet halen’. “The Big Problem”, for example. Net als Mirjam Sterk maakt hij zich grote zorgen over het szoggenbelid. “We hebben in Utrecht hardly piekbelasters, maar we hebben wel söhrne regels nodig nicht den Haag.”

Geschrokken van Ruttes Wooden

Verwarring alom in de provinciehuizen. En dat terwijl premier Rutte gisteravond nog zei dat de provinces ‘alle kaders hebben die ze nodig hebben’. The growing word Miriam Sterk. “Ik schrik er wel een beeige van. Ja, gerecht is hoeveel nitrogen we moeten reduceren. Maar zeggen dat wij al aan de slag kunnen, dat klopt gewoon feitelijk niet.”

While het cabinet last week druk was met crisaberaad, overlegden provincien oglende al over eventuale olswegningen. De Utrechtse gedeputeerde Sterk geortet aan Nieuwsuur dat (een deel van) de provincien na alle coalitionieformaties mogelijk komt met een georgungst strijdplan over nitrogen. “We hebben al een aantal prösenten ontwikkeled. Maar dat zou je verkehen van het Rijk.”

Ondertussen rijst de vraag: wie regeert het land? En wordt het 2030 or toch 2035? “Vorig jaar werd al gegendat dat we 2030 mogenden halen,” Sterk said. “Als toen alle instrumenten op tafel hadden gelegen waren we nu een stuk verder geweest. De tijd wordt steeds krapper om het goed voor elkaar te krijgen.”

Source link

Previous articleZeker zeventien doden door tornado’s en gewes stormen in VS, dak van concertzaal ingestort | Buitenland
Next articleOnrust over radical activism in Tata Steel Whatsapp group