Voormalige cryptokoning kan 100 jaar gevangenisstraf krijgen | Tech

Vorig jaar leefde Sam Bankman-Fried, oprichter van cryptobeurs FTX, nog in een strandhuis van 30 miljoen greenback op de Bahama’s. Nu zit hij in een New Yorkse cel. En die opsluiting kan levenslang worden, nu hij wordt beschuldigd van een van de grootste fraudezaken uit de Amerikaanse geschiedenis.

Zo spectaculair als zijn ster rees, zo snel is zijn val. Twee jaar geleden werd het vermogen van Sam Bankman-Fried (SBF) nog op 20 miljard greenback geschat. SBF was de oprichter van FTX, het grootste handelsplatform ter wereld in cryptomunten. Miljoenen klanten kochten cryptomunten op het platform. Grote investeerders als Black Rock en Softbank investeerden miljoenen in FTX.

Ook oud-politici Invoice Clinton en Tony Blair waren graag geziene gasten bij de cryptobank. En zij waren niet de enige sterren waarmee SBF zich omringde. Voormalig supermodel Gisele Bündchen, coureur Lewis Hamilton en football-ster Tom Brady leenden hun naam en reputatie aan FTX.

Betrouwbaar imago

Dat gaf SBF, altijd gekleed in T-shirts en shorts en getooid met een indrukwekkende bos krulhaar, een betrouwbaar imago. Geen surprise dat miljoenen beleggers wereldwijd dachten dat FTX een solide bedrijf was – een verademing, afgezet tegen de cowboys van de cryptohandel.

SBF, afgestudeerd aan het prestigieuze MIT, richtte in 2016 Alameda Analysis op, een bedrijf dat in crypto’s handelde. Het personeel bestond voornamelijk uit jeugd- en studievrienden.

In 2019 begon Bankman-Fried met FTX, de beurs die in een paar jaar tijd uitgroeide tot de grootste ter wereld. Gouden jaren volgden. De internetondernemer kocht een strandhuis op de Bahama’s voor 30 miljoen greenback. Met zijn vrienden en medebestuurders werd FTX voortaan vanaf het eiland bestuurd.

Uit met de pret

Maar in 2022 was het ineens over met de pret. Toen de koersen van de cryptomunten in 2022 flink onderuit gingen raakten Alameda en FTX in de problemen. Alameda maakte grote verliezen op de handel in crypto’s. En al snel bleek dat Alameda handelde met cryptomunten van klanten van FTX. Zonder dat de klanten daar toestemming voor hadden gegeven.

Door verliezen te compenseren met nieuw geld van klanten kon het bedrog een tijdje verborgen blijven. Maar toen een alarmerend geheim rapport over de financiële chaos bij FTX naar buiten kwam was het snel afgelopen. Van een geschatte waarde van 40 miljard duikelde FTX naar een failliet bedrijf met een tekort van 9 miljard greenback.

Enorme fraudezaak

Beleggers konden naar hun geld fluiten. Justitie in New York noemt het een van de grootste fraudezaken in de geschiedenis van de VS, vergelijkbaar met de oplichting door Bernie Madoff en energiemaatschappij Enron in de vorige eeuw.

Zijn voormalige vrienden en zakenpartners hebben zich inmiddels tegen hem gekeerd. Zijn toenmalige vriendin Caroline Ellison heeft schuld bekend en is nu een belangrijke getuige voor de openbaar aanklager. Zij zal tegen haar ex getuigen. Ook een aantal andere voormalige medewerkers heeft SBF de schuld voor het faillissement in de schoenen geschoven. Daarnaast heeft de openbaar aanklager nog meer dan een miljoen pagina’s aan andere bewijsstukken ingediend bij de rechtbank.

Hannibal Lecter

Al met al ziet het er niet goed uit voor Bankman Fried. Er zijn negen aanklachten tegen hem ingediend. Als hij wordt veroordeeld kan hij meer dan 100 jaar gevangenisstraf krijgen. Geen prettig vooruitzicht, need de gevangenis waar hij zit is geen pretje. De advocaten van medegevangene Ghislaine Maxwell, de beruchte meisjesronselaar voor wijlen pedofiel Brian Epstein, vergeleken haar cel in die gevangenis met de manier waarop Hannibal Lecter werd vastgehouden in de movie Silence of the Lambs.

© AP

Exit mobile version