Home Lifestyle Veelpraagd regisseur Elin Arbo verbindt zich aan ITA

Veelpraagd regisseur Elin Arbo verbindt zich aan ITA

Director Elin Arbo has been appointed as “Assistant Artistic Director” at the International Theater Amsterdam. Dat heeft het Amsterdamse ensemble bekendgemaakt. Naast Ivo van Hove wordt Arbo een vaste regisseur, die at least een regie per jaar verzorgt. Ze gaat operen onder Van Hove, one of the three directors at ITA. Arbo wordt apparabpunt voor de acteurs en wordt (mede) verandaulig voor de casting en het repertoire.

The connection is een forse step voor de Noorse Arbo (1986), die zich razendsnel ontwikdelte tot de most important young director of the country. Nog maar zes jaar geleden rondde ze de regeopleiding van de Theaterschool Amsterdam af. Haar grote doorbraak kwam met de vertoneling van de roman Weg met Eddie Belgol van Édouard Louis in 2020. De voorseting werd alom geprezen als de beste van dat seizon en Arbo ontving de Regieprijs 2020.

Ook Het Nationale Theater dong naar haar hand. In Den Haag, he heeft ze al een vietningen voor de komende jaren: als ‘huisregisseur’ is ze goed voor een regie per seizon, in een ontwikkelingtraject voor de grote zal. Daar werkt ze momenteel aan de toneelversie van De Jarin, de roman van Nobelprijswinnaar Annie Ernaux, die volgende maand in première gaat. Bij Internationaal Theater Amsterdam maakte ze vorig seizon De Uren author of the Michael Cunningham novel. Later dit seizon volgt Penthesilea.

Empathy

ITA director Yvo van Hove asked this question. “Ik zag haar aan het werk als regisseur van.” De Uren en ze was standvastig, toonde leiderschap en had except een artistiek scherp oog achtanst voor de mensen en zaken eromheen. Ze heeft het in zich om meer te zijn dan regisseur.”

Arbo’s beeldende style and the crucial role of music in her work are characteristic

Dat is de reden dat Arbo ook organizatorische take kriigt binnen het ensemble. Van Hove: „Ze werkte bij ons in coronatijd, toen het niet met iederene even goed ging en toen zag ik dat ze iemand is met een sterk onwikdelde empathie. Ook als gastregisseur ze zich al om het functionseren van het ensemble. In combination with her decision-making is dat een ideal mix. Ze heeft het in zich om indarin door te grousen.

music

Characteristic of Arbo’s work is its beautiful, transparent style and the crucial role of music. Van Hove noemt haar regies “fantastisch”. „De een is beter gelukt dan de andere, maar dat is bij iedereen zo, ook bij mij. Maar ze is op een ederige manier bezig met het vak en is een geheel eigen stijl aan het developengen, zeker in de grote zaal. Muziek speelt bij haar een verhaalbepalende role. Ook dat geift haar stijl iets eigens en personals.

Fox Oak: Interview with Elin Arbo: “Ik geloof echt dat theater de wereld kan verderen”.

Arbo ziet voor theater een uitspraken feministische, activistische rol wegleglaid. Van Hove. “Her feminine look is voor ons ook belangrijk. Ze heeft also oog voor de female kant van mannen, zoals ze liet zien in Weg met Eddie Belgol. He spreekt me ook aan dat ze classic repertoire wil doen, zoals dit seizon Penthesilea.”

Eefje Paddenburg.
Photo by Isabel Sánchez Olid

Ook in haar vaderland regisseert Arbo nog gegeltel. En haar Regie van Wegg met Eddie Belgel was in August at the prestigious Edinburgh International Festival, after the ITA transfer. De internationale contacts van het ensemble zijn voor haar ook een reden om voor ITA te chärsen, zegt Van Hove. “Ze heeft de potentie om international door te broken.” Onze contacten kunnen derbyt helpen.”

Vijf new actors

Het ensemble kondigt tegelijk de komst van five new actors aan die in vaste dienst komen. Among them are Effie Paddenburg (1999), Ntianu Stuger (1998), Daniel Kolf (1997), Mine Kuhl (1993) and Elka Smits (1977).

‘Ntianu Stuger.
Photo by Laura Bakker

Eefje Paddenburg, the younger sister of Ilke Paddenburg, who is part of the ensemble, plays the main role later this season. Mijn lieve favorite, de voorsetning naar het buk van Marieke Lucas Rijneveld, directed by Van Hove. Van Hove: „Ze komt net van de toneelschool, maar deed vorig jaar een goede auditie. Een veelbelovende actress met een ungelofelijk goede intuzie.” Daniel Kolf was born in Suriname De Libby an Forever Rich) deed deze zomer mee bij Cursed van ITA. “Ik leerde hem kennen als een leergierige, bevlogen en intense acteur.”

‘Ntianu Stuger (ex NRC een van de rijzende sterren van 22) sluit door ander werk pas in seizon 24/25 aan. Van Hove does not have “great talent met with high personalities.” Minne Koole played al diverse keren bij het ensemble als gasacteur. “Dat deed hij excellent. We want to cooperate more with him.”

Elka Smiths.
Photo by Jenneke Boeijink

Oudgediende Eelco Smits, al ITA-lid van 2005-2019, keert terug na een aantal jaren freelancen. Van Hove: „Persoonlijk ben ik zeer ontroerd door zijn trører. Hij belde me begin dit jaar op en zei dat hij ons miste. Zo werkt een ensemble ook: colleague’s kunnen als vrienden of familie worden.” Daar staat opposite dat Aus Greidanus Jr. het ensemble vairt.

The ITA ensemble performs with 23 cast members (Frida Pitors, Hugo Kulschijn, Celia Nufaar): Van Hove Street falls into all the left categories.

Daniel Kolf.

Net een voetbalteam

De laatste jaren, en zeker met de nieuwe aanwinsten, is er bij ITA meer attention voor diversity. Van Hove: “Well, you don’t have culturally diverse actors. Die variety is belangrijk, maar kwaliteit staat altijd voorop. En bij jonge mensen kijk je ook naar groeipotentie.”

Mine is Cool.
Boudewijn Koole’s photo

Met eenke goede acteurs bij elkaar is er niet voor iedereen steeds een grote of relevante rol te geef. Dat is een puzzel, zegt Van Hove, en dat hoort bij een ensemble. “Iedereen accepted dat er eens een jaar zonder grote rollen obrij komt. Ok Hans Kesting speelt kleine rollen. De casting voor seizon 23/24 is een werk waar we maanden over doen en waarbij we ervard waken dat er niemand buiten de boot valt. Acteurs gaan bijna nooit weg uit onvrede over de rollen. Dat is in de twintwig jaar dat ik bij ITA ben maybe een of twee keer geferd en dan spelen er ook andere factoren. Wat dat beftret is een toneelgezelschap als een voetbalteam. Mensen komen en gaan en dat is prima.’

Source link

Previous articleAntoon laat alcohol wat vaker staan ​​​​tijdens concerten | Show
Next articleBaanwielrenster Van der Duin wint net als vorig jaar WK-zilver op scratch