De winnaar van de Tour van dit jaar zal van alle markten thuis moeten zijn, aangezien de organisatie een zeer gevarieerd parcours heeft uitgetekend. Hieronder vind je een overzicht van wat de renners de komende weken allemaal te wachten?
Etappe 1: Kopenhagen – Kopenhagen
- Wanneer: vrijdag 1 juli, eerste start om 16u en laatste aankomst omstreeks 19u10
- Afstand: 13 kilometer
- Type: individuele tijdrit
Het Grand Départ is met een jaar vertraging dan toch neergestreken in Denemarken, dat voor het eerst de Tour ontvangt. Voor het eerst sinds Düsseldorf 2017 beginnen we met een tijdrit. Het wordt een race tegen de klok over een lengte van 13 kilometer door het centrum van Kopenhagen, langs alle bezienswaardigheden. Zoals de Koningin Louisebrug, de Tivoli-tuinen en de Kleine Zeemeermin. De weg is zo goed als biljartvlak, al zijn er wel veel bochten die het parcours technisch maken. Toch lijkt het vooral een tijdrit voor mannen met power in de benen.
Filippo Ganna, Wout van Aert, Stefan Bissegger, Primoz Roglic, Tadej Pogacar en Stefan Küng gelden als belangrijke kandidaten voor het eerste geel. Van de Nederlanders mogen we wat verwachten van Mathieu van der Poel, Dylan van Baarle en Nederlands kampioen tijdrijden Bauke Mollema. Al lijken zij al blij te mogen zijn met een plek in de top tien.
Bekijk hieronder alle etappes:
Etappe 2: Roskilde – Nyborg
- Wanneer: zaterdag 2 juli, start om 12u15 en aankomst omstreeks 17u10
- Afstand: 199 kilometer
- Type: waaieretappe
Op papier een sprintersetappe met enkel in de eerste koershelft enkele kleine beklimmingen van de vierde categorie. Het venijn zit in de staart. Vanaf de tussensprint wordt immers de kustlijn gevolgd en de aankomst ligt na de 18 kilometer lange Grote Beltbrug. De wind gaat voor de nodige nervositeit zorgen. Een uitgelezen kans voor de specialisten om waaiers te trekken. De favorieten moeten constant waakzaam zijn.
In 2015 introduceerde de Tour al een aankomst „op zee”, met Neeltje Jans in Zeeland. Het leverde toen een heroïsche waaieretappe op, die werd gewonnen door sprinter André Greipel. De klassementsambities van Vincenzo Nibali en Nairo Quintana gingen eraan. Ook verloor Rohan Dennis er zijn in Utrecht veroverde gele trui.
Etappe 3: Velje – Sønderborg
- Wanneer: zondag 3 juli, start om 13u05 en aankomst omstreeks 17u12
- Afstand: 182 kilometer
- Type: sprintersrit
Tijdens de derde en laatste rit vallen waaiers evenmin uit te sluiten. Hoewel de wind niet zo vrij spel heeft als zaterdag, flirt het parcours op genoeg delen met de kustlijn. Dus als er wind staat en er zijn ploegen die de smaak te pakken hebben, dan kan het peloton zomaar weer in stukken en brokken liggen. Toch is het vooral een rit voor de sprinters, waarbij Fabio Jakobsen en Caleb Ewan op voorhand de twee grootste namen zijn, maar ook Wout van Aert en Jasper Philipsen zullen zich ongetwijfeld gaan mengen in de strijd. En Danny van Poppel misschien?
Rustdag
Na drie dagen Denemarken wordt maandag 4 juli gebruikt om het hele wielercircus naar Frankrijk te verplaatsen.
Etappe 4: Calais – Dunkerque
- Wanneer: dinsdag 5 juli, start om 13u15 en aankomst omstreeks 17u14
- Afstand: 171,5 kilometer
- Type: sprintersrit
Er staat sprintersrit, maar het is wel een etappe die heel veel meer scenario’s herbergt. Ook tijdens de eerste rit in Frankrijk wordt de kustlijn niet gemeden. Dus ja, wederom is er een waaierkans. Daarbij liggen er zes kleine klimmetjes op de route. Deze zijn stuk voor stuk niet heel zwaar, maar gaan alles bij elkaar effect hebben. De top van de laatste côte ligt op iets meer dan 10 kilometer van de finish. Ideaal voor aanvallers die het in de finale willen proberen. Toch is de kans op een massasprint groot.
Etappe 5: Lille Métropole – Arenberg Porte du Hainaut
- Wanneer: woensdag 6 juli, start om 13u35 en aankomst omstreeks 17u20
- Afstand: 157 kilometer
- Type: kasseienrit
Dacht je dat het na een tijdrit en drie etappes met waaierkansen tijd werd voor een echt makkelijke dag? Dan kom je bedrogen uit. De vijfde etappe is weliswaar biljartvlak, maar toch hobbelt de weg genoeg. De gevreesde kasseien liggen namelijk op het parcours. In de laatste 78 kilometer liggen er elf stroken, samen goed voor een lengte van 19,4 kilometer. De meest zware stroken uit Parijs-Roubaix worden vermeden, maar toch wordt het bibberen voor diverse klassementsrenners. Je kunt de Tour hier zomaar verliezen…
Een kasseienetappe is geen garantie voor spektakel. Zo gebeurde in de rit over de keien in 2015 relatief weinig. Bijna alle grote namen overleefden en de beslissende move van Tony Martin kwam op een normale weg in de laatste drie kilometer. Nee, neem dan de etappe van een jaar eerder. In kletsnatte omstandigheden maakte onder andere Lieuwe Westra een enorm sterke indruk in dienst van zijn kopman en de latere Tour-winnaar Nibali, maar het was de ongenaakbare Lars Boom die won. De nummer twee van die dag Jakob Fuglsang rijdt ook dit jaar weer mee.
Etappe 6: Binche – Longwy
- Wanneer: donderdag 7 juli, start om 12u05 en aankomst omstreeks 17u15
- Afstand: 219,9 kilometer
- Type: puncherkans
De langste etappe van deze Ronde van Frankrijk is op het lijf geschreven van Mathieu van der Poel. In de laatste zestig kilometer gaat het vrijwel continu op en af. Eerst glooit het landschap nog, maar in de laatste twintig kilometer wordt het klimmen wat serieuzer. Op vijf kilometer ligt de Côte de Pulventeux, 800 meter à 12,3 procent, volgt de belangrijkste scherprechter. Daar kunnen de punchers hun hart ophalen. Vervolgens is het dalen geblazen, waarna de weg in de laatste anderhalve kilometer weer gevoelig omhoog loopt.
Etappe 7: Tomblaine – La Planche des Belles Filles
- Wanneer: vrijdag 8 juli, start om 13u05 en aankomst omstreeks 17u17
- Afstand: 176,3 kilometer
- Type: klimmersetappe
Het is in rit 7 tijd voor de eerste echte berg van deze Tour de France: La Planche des Belles Filles. Het is met slechts zeven kilometer in lengte nog niet een col van de mythische proporties zoals later in de ronde, maar wel een die er mag wezen. Vooral de de percentages vallen op. 8,7 procent gemiddeld is niet extreem, maar omdat er ook makkelijkere (tot bijna vlakke) stroken tussen zitten, zijn er ook veel zwaardere kilometers. In de laatste honderden meters komt het stijgingspercentage op momenten zelfs boven de twintig uit. De aanloop richting La Plance des Belles Filles is niet heel lastig, dus er zal op de klim zelf nog genoeg energie zijn om de boel te laten ontploffen. De vraag is alleen of de klassementsrenners hier om de zege gaan strijden of dat de vluchters dat doen.
Etappe 8: Dole – Laussane
- Wanneer: zaterdag 9 juli, start om 13u05 en aankomst omstreeks 17u28
- Afstand: 186,3 kilometer
- Type: puncherskans
De achtste rit van deze Tour de France is er wederom een die vele kanten uit kan. De vluchters maken zeker kans tijdens deze overgangsetappe die van Frankrijk naar Zwitserland leidt. Onderweg gaat het veel op en af, maar nooit wordt het extreem lastig. De zwaarste klim is de Côte des Rousses (6,7 kilometer á 5 procent). Dit maakt dat veel renners hun kans zullen ruiken. De laatste vier kilometer zijn bij uitstek gemaakt voor punchers als Van der Poel en Van Aert. Het is twee keer een kleine twee kilometer klimmen met daartussen een hele korte adempauze. De steilste strook – twaalf procent – zit in de voorlaatste kilometer.
Etappe 9: Aigle – Châtel Les Portes du Soleil
- Wanneer: zondag 10 juli, start om 12u30 en aankomst omstreeks 17u44
- Afstand: 183 kilometer
- Type: bergetappe
De eerste echte bergetappe kan worden gezien als het einde van een veeleisende week. De opeenvolging van Zwitserse bergen zal de renners in hun klimritme brengen, zonder ze tot het uiterste te drijven. Een goed samengestelde kopgroep zou kunnen profiteren van deze soepele overgangsrit richting de echte Alpen. In de finale kan bergop het verschil worden gemaakt op de Pas de Morgins (15,4 km aan 6,1%), al volgt daarna nóg een klein klimmetje richting finish.
Een ovezicht van het parcours van de Tour de France van dit jaar.
Ⓒ ANP
Tweede rustdag: Morzine Les Portes du Soleil
Op maandag 11 juli kan het peloton na een slopende eerste week van een welverdiende rust genieten in Morzine Les Portes du Soleil.
Etappe 10: Morzine Les Portes du Soleil – Megève
- Wanneer: dinsdag 12 juli, start om 13u30 en aankomst omstreeks 17u05
- Afstand: 148 kilometer
- Type: overgangsetappe
De dag na de rustdag wacht voor de renners een adembenemend berglandschap aan het meer van Genève, voordat de weg richting Megève gaat. De weg kronkelt tussen de valleien over drie lopende cols en zou de betere vluchters moeten inspireren. De slotklim, de Montée de l’altiport de Megève, is 19,2 kilometer lang aan 4,1% gemiddeld.
Etappe 11: Albertville – Col du Granon
- Wanneer: woensdag 13 juli, start om 12u15 en aankomst omstreeks 16u55
- Afstand: 149 kilometer
- Type: bergetappe
Geen enkele favoriet die droomt van de gele trui in Parijs mag deze afspraak missen. De tweede aankomst bergop. Net als de twaalfde rit kan deze dag als koninginnenetappe worden omschreven. De Col du Granon (2.413 meter) is sinds 1986 niet meer beklommen, na het doorkruisen van Serre-Chevalier is er nog 10 kilometer te gaan tegen meer dan 9% om die Granon te bedwingen. Maar nog vóór de slotklim moeten ze de Galibier (17,7 kilometer aan 6,9%) over. Het is met een hoogte van 2.642 meter het dak van deze Tour. De Montvernier en de Col du Télégraphe fungeren als opwarmertjes.
Etappe 12: Briançon – Alpe d’Huez
- Wanneer: donderdag 14 juli, start om 13u05 en aankomst omstreeks 18u10
- Afstand: 166 kilometer
- Type: bergetappe
Een Quatorze Juillet die in de benen gaat zitten, want de bergrit telt 4.750 hoogtemeters. Het klimfestival begint opnieuw met de Galibier (dit keer via de Lautaret: 23 kilometer aan 5,1%) om dan langs de Croix de Fer (29 kilometer aan 5,2%) naar de 21 bochten tellende iconische eindklim af te stevenen. Hiermee viert de Tour de 70e verjaardag van de allereerste finish op hoogte. Alpe d’Huez zelf is 13,8 kilometer lang aan 8,1% gemiddeld. Na deze etappe kan een eerste échte tussenbalans opgemaakt worden: de kaarten zullen meer dan geschud zijn!
Etappe 13: Bourg d’Oisans – Saint-Etienne
- Wanneer: vrijdag 15 juli, start om 13u05 en aankomst omstreeks 17u35
- Afstand: 193 kilometer
- Type: heuvelrit
Vandaag wacht mogelijk een cruciale dag in de strijd om de groene trui. Het profiel toont dat het wel degelijk op-en-af gaat vandaag, echter zonder onoverkomelijke hindernissen. Afwachten hoe hard de koers wordt richting finish. In dit soort etappes krijgen ontsnappingen doorgaans weinig bewegingsruimte… maar dat is nooit een exacte wetenschap!
Etappe 14: Saint-Étienne – Mende
- Wanneer: zaterdag 16 juli, start om 12u15 en aankomst omstreeks 17u15
- Afstand: 195 kilometer
- Type: heuvelrit
Er wacht vandaag geen enkele echte col, maar de inspanningen zijn onophoudelijk. Deze passage door de Loire, Haute-Loire en Lozère zal de meest robuuste ontsnappingskoningen aanzetten tot actie. Op de korte maar venijnige beklimming van de Croix Neuve Montée Jalabert die naar het vliegveld leidt (3 kilometer aan 10,2%), wacht er een dubbel gevecht: dat voor de dagzege en dat binnen de groep van favorieten.
Etappe 15: Rodez – Carcassonne
- Wanneer: zondag 17 juli, start om 13u05 en aankomst omstreeks 17u50
- Afstand: 200 kilometer
- Type: vlak
De weg naar Carcassonne is vaak heuvelachtig en nodigt uit tot ontsnappingen. Maar deze keer is het parcours ontworpen om deze dag te reserveren voor de sprintersploegen. Op voorwaarde dat zij zich toeleggen op het controleren van de vlucht van de dag, van wie in de derde week altijd een verrassing kunnen verwachten.
Derde rustdag
Maandag 18 juli kunnen de renners genieten van het prachtige, middeleeuwse Carcassonne. Al is de kans groter dat ze zich zullen beperken tot een kort koffie-ritje en een uitgebreide massage om de moeie benen wat te sparen.
Etappe 16: Carcassonne – Foix
- Wanneer: dinsdag 19 juli, start om 12u30, aankomst omstreeks 17u10
- Afstand: 179 kilometer
- Type: overgangsetappe
Eén van de negen ritten in het middengebergte die deze Grande Boucle kent. Een overgangsrit naar de echte Pyreneeëncols, maar met de Port de Lers (11,4km aan 7%) en de Mur de Péguère (9,3km aan 7,9%) liggen er twee serieuze valstrikken in voor de klassementsrenners. Richting de finish is het aan de betere dalers om de twintigtal kilometer richting Foix in te duiken.
Etappe 17: Saint-Gaudens – Peyragudes
- Wanneer: woensdag 20 juli, start om 13u15 en aankomst omstreeks 17u00
- Afstand: 130 kilometer
- Type: bergrit
Kort maar krachtig. Net als in de Alpen kan er twee dagen op een rij hevig oorlog worden gemaakt in de Pyreneeën. Voor de renners aankomen trekt de Tour over de Aspin, de vervelende Hourquette d’Anzican en de Val Louron-Azet. De slotklim is pijnlijk, met 8 kilometer aan 7,8%. Wie niet in zijn dagje is, valt uit het klassement. Tadej Pogacar verkende de rit en zijn reactie op het vliegveld van Peyragudes zegt alles.
Etappe 18: Lourdes – Hautacam
- Wanneer: donderdag 21 juli, start om 13u30 en aankomst omstreeks 17u40
- Afstand: 143 kilometer
- Type: bergrit
Het allerlaatste gevecht in de bergen, maar wel eentje die zwaar kan tellen. Vanaf bedevaartsoord Lourdes gaat de laatste bergrit over de Aubisque (16,4 kilometer aan 7,1%) naar de Col de Spandelles die nagelnieuw is in de Tour: tien kilometer lang en gemiddeld acht procent stijgend. Donderdagmiddag kennen we op Hautacam (13,5km aan 7,8%) in principe de bergkoning en de potentiële eindwinnaar.
Etappe 19: Castelnau-Magnoac – Cahors
- Wanneer: vrijdag 22 juli, start om 13u05 en aankomst omstreeks 17u30
- Afstand: 189 kilometer
- Type: vlak
Vreemd genoeg is het bezoek aan de Lot na het oversteken van de Gers en de Tarn-et-Garonne ook een knipoog naar de openingsscène van de Tour: het nabijgelegen kasteel van Cayx behoort immers toe aan de koninklijke familie uit Denemarken. Over de koers kunnen we kort zijn: in Cahors mogen we een strijd verwachten tussen de overgebleven sprinters na een etappe zonder noemenswaardige hindernissen. Al kunnen de twee hellinkjes van vierde categorie vlak voor de finale wel de benen afsnijden, zo net na een afmattende tocht door de Pyreneeën…
Etappe 20: Lacapelle-Marival – Rocamadour
- Wanneer: zaterdag 23 juli, eerste start om 13u05 en laatste aankomst omstreeks 17u50
- Afstand: 40 kilometer
- Type: individuele tijdrit
Als uitsmijter is er op de laatste zaterdag een tijdrit van veertig kilometer in het heuvelachtige departement van de Lot. Dat wordt een bijzonder lange survival of the fittest en het uur van de waarheid. Het is een lastige tijdrit, die tien kilometer langer is dan vorig jaar. Doorlopend op en af, draaien en keren. Net als twee jaar geleden op Planche des Belles Filles kan het hier nog gebeuren. In totaal telt deze Tour vijf kilometers minder tegen de tijd dan vorig jaar, maar veertig kilometer op het einde van een lastige Tour is moordend lang.
Etappe 21: Parijs La Défense Arena – Parijs Champs Elysées
- Wanneer: zondag 24 juli, start om 16u30 en aankomst omstreeks 19u30
- Afstand: 112 km
- Type: vlak
In 2024 zal de Tour door de Olympische Spelen niét eindigen in Parijs, maar dit jaar kunnen we wel genieten van de traditionele afsluiter: na een tochtje door de voorsteden van de hoofdstad, waar traditioneel de eindwinnaar al van een eerste glaasje champagne nipt, volgt op de legendarische Champs Elysées het ’WK voor de sprinters’. Of het eerste criterium, het is maar hoe je het bekijkt. Feit is dat élke sprinter deze avondetappe op zijn naam wil schrijven.