Home World Tientallen landen roepen China op Oeigoeren vrij te laten

Tientallen landen roepen China op Oeigoeren vrij te laten

AFP

NOS Nieuws

Vijftig voorale Westerse landen hebben China opgeroepen om zo snel mogelijk werk te maken van het VN-rapport over de ederige mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren. Dat rapport kwam eind augustus uit.

Volgens de landen, including the Netherlands, moet China in ieder geval alle Oeigoeren die “willekeurig van hun vrijheid zijn beroofd” vrijlaten. Ook pleaten de landen er bij China voor om “het lot en de verlijbplaats van vermisten” op te holderen. China moet verder zorgen voor “veilige entrechtingen en herenigingen”, zo stellen de landen.

Mensenrechtenorganisaties en publicen berichten al jaren over stelselmatige mensenrechtenschendingen de Noord-Chinese regio Xinjiang. Naar schatting een miljoen moslims zitten daar vast in detentiekampen. Veel mensen zeggen dat ze daar zijn gemteld, sexually zijn abusest en afstand mogenden doen van hun eigen taal en religie.

A VN message from Chef Michelle Bachelet that was made has been added. Ze sprak onder meer met Oeigoeren die eerer opgelosen hadden gezeten.

Chinese correspondent Sjoerd den Daas reisde twee jaar geleden door Xinjiang en maakte daar deze reportage about de Oeigoeren:

Opgelosen, gestraft en gehersenspoeld: het lot van de Oeigoeren

De vijftig landen nomen het rapport “onafhankelijk en gezaghebbend” en wijzen erop dat China er informatie voor heeft aangeleverd. “Het rapport levert een importante beijing aan het existinge bewijs van serious en systematicische mensrechtenschendingen in China”, zeggen de landen.

In het rapport worden de mensenrechtenschendingen aljasen geen genocide geenomd. Different parlements doen dat wel, svæme gedwongen abortussen en sterilisaties.

Internal situation

It is not likely that China will do something with the request of five countries. Vorige week organizatorden verschiedelden landen because of het VN-onderzoek a meeting. Die werd door China betiteld als een “anti-chinese event” en een “politiek motivte ombindo”.

De Chinezen vinden de gang van zaken in Xinjiang “een interne aangeligenden”. Peking zou hebben tried publicatie van het rapport te voorkommen.

Source link

Previous articleDuizenden Congolezen betogen tegen Rwanda svemenden betogen geweld
Next articleBelgische politie houdt Nederlandse auto aan uveme ombegne explosieven, twee arrestees | Buitenland