Home Lifestyle The Zelflerend computer program can best play Stratego

The Zelflerend computer program can best play Stratego

ANP

NOS Nieuws

Een dochterbedrijf van Google heeft een zelflerend computerprogramma ontwikkeled dat het tegen de beste Stratego-speler ter wereld kan opemmen. This DeepNash program contains the top 3 sites on Gravon’s list, as well as a large number of online platforms for Stratego players.

“Heel interesting”, zegt driveoudig wereldkampioen Stratego Vincent de Boer. He worked with me on the development of the program. Toch heeft het hem verrast dat het nu al gelukt is om zo’n goed presterend programma te maken. “Omdat het voor computers moeilijk is. Je moet inschatten wanneer een mens bluft, je moet in het hoofd van de tegenstander komen.”

Stratego is a board game where twee legers strijd leveren. Het bord is het slagveld. De stukken, veertig voor elk leger, stellen militaire rangen voor, bommen, een spion en een vlag. Wie de vlag van de tegenstander verovert, wint. Net als bij schaken of go moeten spelers vooruit denken. Dat is bij Stratego nog veel moeilijker dan bij schaken of go, omdat er steeds veel meer vervolgstappen mogelijk zijn.

Daar komt nog wat bij. Anders dan bij schaken of go maken Stratego-Spelers zelf een opstelling en kan een tegenstander niet zien hoe de vigend zijn stukken opstelt. Daar komt hij gandeweg achter door stukken van de tegenstander aan te vallen.

ANP

Participant of Open WK Stratego in 2002 in Rotterdam

Voor specialists in Artificial Intelligence (AI) was het maken van een programa om Stratego te spelen een challenge. Voorgangers van DeepNash bleken alleen in staat om recreational spelers te verslaan, niet om van wereldtoppers te winnen.

Google subsidiary DeepMind hired De Boer because he is a strategist and an AI researcher. Dat kwam van pas bij het analyseren van problemen en het zoeken naar bevertionen als er iets niet goed ging.

In April van dit jaar nam het programma het twee weken lang op tegen Stratego-spelers op Gravon. Deepnash won 84 percent of the ‘veldslagen’ die meetellen voor de ranking. Deepmind gaat door met het onderzoek om DeepNash nog beter te maken. “We weten wat voor stapenn nog gezet moeten worden,” said De Boer.

Diplomacy

Eind vorig jaar schreef Science over Ciceron, een AI-computerprogramma van Meta speciaal geschreven om aan het bordspel Diplomacy mee te doen. Bij dit spel moeten spelers met elkaar hageraren om te kunnen winnen. The makers gave Cicero a dialogue module.

Cicero improved himself by online contests te spelen on a special Diplomacy-website. The best names of parts are in the program in the top 10 best participants. “Ook een mooie prestatie,” said De Boer. What Diplomacy makes easier is that it is less powerful and less powerful. Wat het moeilijker maakt is dat je met sproken taal te maken hebt.”

Source link

Previous articleThe discussion about lekken in The Hague laait weer op, maar bilbeit permanente worsteling
Next articleWhile China de covidrestrictions versoepelt, vermärct het de greep op demonstrateren | Buitenland