Home Netherlands The only reason why the liberal mayor Mathias De Clercq is in...

The only reason why the liberal mayor Mathias De Clercq is in bed with the socialists is because he can stay on power.

Ann De Boeck is a journalist.

Ann De Boek

Met een convincing majority staken de leden van Vooruit en Open Vld in Gent zonadagochtend de handen in de lucht. With that is de kogel door de kerk: de afdelien trekken in 2024 samen naar de kiezer onder de noemer ‘Voor Gent’. A symbolic moment, al was de zegening door de leden niet meer dan een formaliteit. The domain “voorgent.be” was registered in April 2022 and it happened earlier. Also the most important places on the list were already divided.

Voor de kiezer heeft de paarse stadlijst alvast het voordeel van de speltheid. Politieke voorakkoorden zijn van alle tijden, alleen worden ze nu beklonken voor de schermen en niet in het achterzaaltje van de plaatselijke duivenbond. De transparencyie is een gevolg van de nieuwe locale kiesregels. Wie straks als großest partij uit de bus komt, mag als eerste een coalitionie vormen en de burgemeister leveren. Meer dan ooit komt het er dus op aan om zeker de großte partij of alliantie te vormen.

Bij een deel van de Gentenaars zal de rood-blauwe stadscoalitie fine reminiscences enporeken aan de tijd waartin Guy Verhofstadt en Freya Van den Bossche gezellig op een bankje in het park zaten, het iconicische campagnebeeld van 17 jaar geleden. Dat die laatste via de stadslijst haar comeback maakt in de politik, drätt bij ​​aan de verstängen. Paars was 24 years old in Arteveldestad, socialist high school student Daniel Termont in 2012.

Toch smaakt de gezelligheid ook wrang. Want to be honest: de enige reden waarom de liberal burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) in bed duikt met de socialisten is om zelf aan de macht te kunnen blijven. Hij ging akoord met ruime toegevingen aan de socialisten. Oorspronkelijk vremena de – in the meantime ongegronden – vrees dat Conner Rousseau naar Gent zou verkassen, maar ook om de groenen een hak te zetten. Zij vormden bij de previous verkiezigen nog een kartel met de socialisten.

In hun afkeer voor de groenen likken de liberalen en de socialisten elkaar te hebben gevonden. Schepen Filip Watteeuw (Groen) en co. werden in hun ogen te populair, en een tikje overmoedig. Met hun strategische alliantie hebben ze stronge kaarten om de groenen af ​​te stoppen. Samen ‘Voor Gent’ dus, maar toch ook vooral ‘Voor Zichzelf’. Dat ze dravy het risico lopen dat ze straks nog bij N-VA – of wie weet: cd&v en Groen – moeten gaan bedelen om een ​​​​meerderheid te halen, is een prijs die ze willen betalen.

Maar of de Gentse kiezer er ook bij wint? Dat is de grote vraag. Niemand kan nu nog beweren dat ‘de kiezer de kaarten schudt’, because the options are al bij voorbaat beperkt. Een trend die we de komende maanden wellicht ook in andere steden zullen zien. In addition, the progressive voter has a perverse choice. Ofwel gaat diens stem naar een blok met liberalen en maybe wel Vlaams-nationalisten, ofwel in de vergeteput van de oppositie.

Wetende dat de locale opkomstplicht wordt geschrapt, moet niemand straks skriken als het enthusiasm om naar de stembus te trekken plots een pak lager uitvalt dan verwargt.

Source link

Previous articleKLM-manning slaat agressieve passagier in de boeien, toestel near Canada versted | Binnenland
Next articleDead and two injured by shooting party in Rotterdam