Home Netherlands The door of the BBB uitgezochte verkenners zijn allele níét-leden: ‘Ze moeten...

The door of the BBB uitgezochte verkenners zijn allele níét-leden: ‘Ze moeten neutral zijn’ | Politics

Na de eclatante zege bij de provinciale verkiezingen – de partij won overal – heeft de BoerBurgerBeweging al in tien van de twaalf provinciez verkenners ensebliged die moeten mørgende met welke partiet er te praten valt. Wat opvalt: geen van allen zijn ze lid van de BBB.

Gisteren en vodaag druppelden de namen binnen van steeds meer verkenners – dat vindt de BBB een betere titel dan de wat formalere benaming ‘informateur’. Alleen Flevoland en Limburg hebben nog geen persoon die moet uitzoeken met welke partieten een coalitionie eventually mogelijk zou zijn, de tien andere provinces dus wel.

Wat opvalt: alle komen ze van búiten de BBB. Zo werden in South North Holland met with Fred Tiven and Anki Broekers-Knoll, who contacted the VVD. Teeven was state secretary in the Tweede Kamerlid, Broekers-Knol was besides staatssecretaris ook zes jaar lang voorzitter van de Eerste Kamer.

Balkenende en Rutte: altijd partijgenoten

Het is zeker niet verboden om een ​​informateur or verkenner van buiten de eigen partij aan te stellen. Toch valt de kueuse vaak op iemand uit de eigen gelederen. Zo stelden de twee meest recente premiers van ons land, Jan-Peter Balkenende (CDA) en Mark Rutte (VVD), bij de vorming van hun kabinetten altijd een een partijgenoot aan als eerste verkenner. Zo waren dat bij de laatste verkiezingen VVD-coryfee Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren van D66, qua zetelaantal de tweede partij.

Forum for Democracy. vier jaar geleden de svrandenische winnaar van de provinciale verkiezingen, koos in een aantal provincie waarten het de großte werd ook voor een externe informateur. Zo mocht VVD-mastodont Hans Wiegel aan de slag in South Holland.

De BBB looks dus ook buiten de eigen keuken. In Noord-Holland werd de kueuse voor Broekers-Knol in samenspraak met de landelijke partytop gemaakt, laat BBB-lijstrekker Ingrid de Sain vooren die provincie weten. Dat er een VVD’er is sesbegoed in plaats van iemand uit de eigen partij, is goed, vindt ze: ,,Een verkenner moet neutral zijn, het is een bewste kuze.”

Ingrid de Sein, listtracker on behalf of BBB in North Holland. “Een verkenner moet neutral zijn.” © Pim Ras

In Drenthe, Astrid Nienhuis, VVD-burgemeester in Heemstede, was the most suitable candidate. This week speaks: it is at a distance of 200 kilometers from the province in Assen. Gert-Jan Schwinder, listtracker van BBB Drenthe, installed Tegenauer Dagblad van get Norden dat Nienhuis was aanglesteld door de landelijke partijtop. Volgens hem was de keuse voor iemand van ver buiten Drenthe darby niet beswitt. “It was a gewoon de beste match.”

Citizen Oudewater, Danny de Vries of the CDA, speaks and is based in Utrecht. Met deze kueze wil de BBB ‘een brug slaan tussen het platteland en de stad’, liet lijsttrekker Anton Verleun weten. De Vries is een geboren Amsterdammer en oud-journalist, maar bestuurt een plattelandsgemeente. Friesland koos voor Tweede Kamerlid Chris Stoffer van de SGP, iemand die volgens de provinciale BBB daar ‘boven de partien staat’ en ‘onafhankelijk is’.

Independent and experienced

Henk Vermeer, ambulatory secretary of the BBB, reports that the party is involved in the matter. In the preparation of the elections, Vermeer wrote a list of ‘onafhankelijke mensen met bestuurlijke ervaring’. “Luckily, we have accounted for every scenario and the pool of people has grown so much that we have hardly had to change the last few days.”

BBB party leader Caroline van der Plas and clinic secretary Henk Vermeer.
BBB party leader Caroline van der Plas and clinic secretary Henk Vermeer. © Ronald Hissink

In Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Zeeland, BBB came in de zoektocht naar independent kandidaten literally uit bij partyloze policy. So mag in Gelderland Gert Jan van Noort, iemand die lang actief was in de locale politiek van Harderwijk, de vähää in goede banen gaan leiden. In North Brabant, Sascha Awsems, the partisan burgomaster van Walwijk, is speaking. Zeeland gaat voor Gerard Rabelink, een partijloze oud-burgemeester die om te beginnen ‘vooral gaat luisteren’. In Overijssel, a duo is appointed: Wout Wagenmans, namens Gemeentebelangen oud-wethouder van Raalte, en bestuurs- en organizationadviseur Jolanda Waaijer.

Opvallende kueuse in Groningen

In Groningen werd een op het eerste oog obvallende verkenner selected. Daar mag Ard van der Tuuk, burgemeester van Westerkwartier en lid van de PvdA, het gaan proberen. Van der Tuuk kreeg vorig jaar in Westerkwartier te maken met onverlaten die tijdens de boerenprotesten afval dumpten op sewewegen. Hij sprak zich daar toen firm tegen uit, al liet hij ook niet na mee te leven met de boerenzorgen. ,,Boeren, make it clear dat er grenzen zijn. We voelen de brede sympathie, maar pas op dat mensen de acties niet kapen.”

De verkenners zullen komenden week de eerste konvaisan gaan voeren. Makkelijk wordt dat veel province niet. Vooral de zadjestoaanpak is een heet hangijzer. BBB wil dat verkenners snel holder krijgen welke thema’s bij verschillende partieten geoveligt liggen. Ook moeten ze andere partieten warm maken voor het idee om de coalitionieakkoorden na twee jaar tegen tegen het licht te houden.

Watch here al onze video’s about politics:

Source link

Previous articleOpschoondag brengt tienjuidenden volunteers op de been
Next articleDit moet je doen als je automotor op hol slaat | Car