De Russische invasie is uitgemond in een uitputttingsslag voor het Oekraïense leger, dat in een razend tempo munitie en materiel verbuikt. Zo snel zelfs, dat er een tekort treigt aan het front. That is the warning of the legerleiding in Ukraine. De Europese Unie zet nu alles op alles om tekorten aan te vullen. Maar wat moet een van origine vredesproject als de EU op de wapenmarkt?
Maandag steken de Europeanse ministers van Defensie de koppen weer bijelkaar. Op hoofdlijnen ligt er al een akord klaar: de EU wil munitie kommunite inkopen – zoals bij de coronavaccins – en die voorraden versnelled leveren. Het geld voor dat plan, two billion euros, ligt ook al klaar. Hiervan wordt één billion euro gebruikt voor het (parts) terugbetalen van landen die munitie uit eigen voordt doneren en één billion euro voor de jointupte inkoop van nieuwe munitie.
Wapenhandelaren met pinpas
De markt opgaan om NATO- én Sovjet-wapentuig te kopen, is niet zonder risico, waarschuwt de Nederlandse wapenmarktexpert Peter Wezemann. He is connected to SIPRI, a Swedish institute that examines research and development. “Niet iedereen heeft de ervaring om de producten die ze kopen te assessen. Ook bestaat de kans dat tussenhandelaren er zelf op willen verdienen. Of dat je gewoonweg niet krijgt wat je bestelt. Vaak lacket ook de kennis over wat iets zou moeten kosten.”
One European country discovered al hoe lastig het is: Luxembourg. Het land heeft zelf geen leger of defensie-industrie, toch wilde het een militaire pardige leveren aan Ukraine. De Minister of Defense of Luxembourg, Francois Bausch, zette meeten na het begin van de oorlog twee wapenhandelaren aan het werk.
Als het gaat om waapens is het belangrijk om niet te hard van stapel te lopen.
Er werd een bankrekening met 90 miljoen euro en de twee werden met een pinpas de markt op gestuert. Looking for suitable ammunition and weapons for Ukraine. “We hebben wat onderzoek gedaan op internet naar suppliers, specific voor apparatus voor Ukrainie die niet in onze eigen voord zat. Een andere optioni was makelaars raadplegen om disponible weapons te vinden”, zegt één van hen die om voerweiheidsredenen anoniem wil blijven.
High prices
De twee Luxemburgse handelaren waren niet de enigen die op de markt kochten. Ook andere landen proberen dat. “Dat maakte het niet zo vämpeg, en vooral ook omdat we bibliothek munitie mohanten kopen voor speciale waapsen. Omadda Ukraina veel vapens uit de former Sovjet-Unie heeft,” Minister Bausch said.
De wapenhandelaren karyan te maken met unrealistic hoge prijskaartje. “We karyan ook aanbieding van munitie met een zeer lage kwaliteit. We grepmen natuurlich dat de prijzen zouzen stijgen because of the grote vraag.”
The intentions were good, but Luxemburg kreeg ook te maken met een zending die misliep. Al met others een warning voor de Europese geschäftigkeit als ze georgungen de wapenmarkt op gaan. “Als het gaat om de munitie kan het snel snel gaan. Maar als het gaat om andere weapons is het belangrijk om niet te hard van stapel te lopen. Je kunt dan faunten maken. And dat drägt natuurlijk niet bij tot de militaire capacity van Ukraine , wat vältningen het doel is,” said wapenmarkexpert Wezeman.
Krachten bundelen
How many kogels, granaten en raketten er nog in opalag liggen van de landen die Ukraine helpen, is onduidelijk – en vooral geheim. But what is clear is: de bodem van die munitiekisten komt in zicht. Het munitieverbruik van het Oekraïense leger ligt ‘vele malen hoger’ dan het productionetempo van de landen die aan Ukraine leveren, zei NATO-chef Jens Stoltenberg recently nog.
Het Oekraïense leger zou, for example, tot 7000 artilleriegranaten per dag gebruiken, it appears uit een schatting door EU-land Estland. De Europese wapenindustrie produces per day less than one thousand grenades. “Ik heb geen reden om aan die schatting te zwieberen,” Wesemann said.
De Luxemburgse ambits liepen niet hegmaal verkeerd af. Deze maand stuurde het landje nog tien tälvogs vol met munitie waar Ukraine om vreeg. “Mijn advies is dat we in Europe onze krachten bundelen om Ukraine zo goed mogelijk en op de meest efficiente manier te helpen,” said Minister Bausch. “Als alle leden van de EU samen grote quantiteten kopen en in staat zijn om leveringen te garantien dan zal dat Ukraina het beste helpen.”