Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Tech

Techkieswijzer moet kiezer wijzer maken over opkomst technologie | Tech

Technologie speelt een steeds belangrijkere rol in onze levens, maar de kennis hierover bij kiezers én bij (toekomstige) Kamerleden is nog altijd beperkt. Ondertussen volgen de ontwikkelingen in techwereld elkaar razendsnel op. Tijd voor een Technologie Kieswijzer richting de stembusgang.

Algoritmes bepalen tegenwoordig wat we on-line aangeboden krijgen, iedereen ontvangt wel eens een phising-mailtje en kunstmatige intelligentie (AI) is momenteel een belangrijke development. Toch weten burgers weinig over de huidige regels rondom deze ontwikkelingen. Welke politieke partij behartigt hun belangen?

Met de verkiezingen op 22 november in aantocht is een stemhulp op dit vlak van harte welkom, claimt initiatiefnemer Rudy van Belkom van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek. ,,Ondanks de verregaande invloed van digitale technologieën op de samenleving blijft de politieke aandacht beperkt. Wij vinden het van belang dat politici blijven nadenken over de impression van opkomende technologieën. Digitalisering heeft immers veel invloed op onze veiligheid, internationale verhoudingen en de werking van onze democratie.”

Volgens Van Belkom kunnen kiezers met deze Technologie Kieswijzer hun eigen standpunten bepalen en die vergelijken met die van politieke partijen. ,,In de kieswijzer beantwoord je zeventien vragen over de rol van technologie in de samenleving. Een traditionele stemhulp werkt vaak met stellingen, waarmee je het wel of niet eens bent. De Technologie Kieswijzer doet dat niet. Per vraag kies je uit vijf mogelijke oplossingen voor een probleem. Zo krijg je een genuanceerder beeld van jouw politieke voorkeur.”

Partijen kritischer

Stichting Toekomstbeeld der Techniek bracht de eerste Technologie Kieswijzer al uit in 2021, richting de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer. ,,Zo kunnen we nu in kaart brengen of politieke partijen in de afgelopen jaren anders zijn gaan denken over de rol van technologie in de samenleving. De eerste conclusie is dat partijen over het algemeen kritischer zijn geworden over de inzet van digitale technologie ten opzichte van 2021. Ontwikkelingen als de toeslagenaffaire hebben een grote indruk gemaakt.”

Een opkomend aantal partijen wil het gebruik van gegevens over afkomst (zoals nationaliteit) bij de inzet van algoritmen verbieden. Ook is de roep om een Minister van Digitale Zaken luider geworden en willen meer partijen investeren in Europese alternatieven voor de platforms van Huge Tech.

Related Articles

Back to top button