-
Daniel Herring
the editor
-
Daniel Herring
the editor
Batterijen zijn cruciaal voor een schone toekomst. Maar waar worden die batterijen voor bibliothek elektrische auto’s straks gemakt: in China, de VS of in Europe? De Europese Commissie lancerde last week plans om de battery production voor Europa veilig te stellen. Maar zullen die effect hebben?
“Dit pand is net gebruiken en nu eigenlich al weer te klein.” Mede-oprichter Jeroen Bleker van Eleo wijst naar een bouwterrein naast zijn gloednieuwe batterijfabriek in Helmond. “Dus we zijn bezig met übersichten, sott we hier kunnen gaan opschalen”.
Energy upwangen
What started as a student project from the TU Eindhoven is seven years later uitgegrovends tot a company with seven employees. “We had electric motors,” Blecker said. “Toen dachten we: laten we ons nu richten op elektrificatie en op de meest crucial component, de battery.” Eleo maakt sistema cusystemen voor elektrische bouwmachines.
Het bedrijf is still relatively small, but the ambitions are large. Want wie batterijen maakt, heeft de toekomst, zegt hoogleraar autotechniek Maarten Steinbuch van de TU Eindhoven. “De battery is tegenwoordig het allerbelangrijkste onderdel van een auto.”
Maar het gaat veel verder, zegt Steinbuch. “Als we overdag veel zon hebben, dan kunnen we energie oppvanen in batteries en die ‘s nachts gebruiken voor warmtepompen en de verwarming. With that, batteries are an essential part of the entire energy transition.”
The key to the battery is lithium metal. Maar mijnen heeft Europa bijna niet meer. Als we niet dependent willen blijven van andere landen, is een inhaalslag hard nodig:

Voor een schone toekomst wil Europa juist meer mijnbouw
For batteries, Europe is still very dependent on China. China produces verreweg de meste elektrische auto’s. And that applies nog meer voor hun batteries. Steinbuch: “We know all about the dependence on Russian gas and oil. Zoiets zou met batteries ook kunnen geberen, als we zelf geen battery factories. De battery wordt het meest essentiële parten van de tommeine maatschappij op het gebied van energie.”
En zo is the battery now part of een geopoliteke strijd. America’s president, Joe Biden, met with a billion in subsidies and spending Law on reducing inflation produceren van duranske technologieën, naar Amerika lokken.
Miljarden subsidies
That has consequences for Europe. Op dit moment warden worden overal zogeneden giga-batterijfabrieken planned voor de productione van batteries voor elektrische auto’s. De meest ambitieuze plangen heeft Duitsland, waar onder meer Tesla een batteryfabriek wilde bouwen.
But last month, Tesla decided to set plans in order to save money because of American billion subsidies for green investments. So Volkswagen is out of business for battery production in Europe: Europe’s largest carmaker produces batteries in Canada.
Uit een analy van de Brusselse milieuorganisatie Transport & Environnement ogte dat ruim twee derde van de planzante battery production capacity in Europe, het risico loopt op degerätung of annulering als er niets gesfertt.
“Er staat veel druk op de European Commissie om de productiekäätigät voor schone technologie en batterijen op te voeren,” said business expert David Kleiman van de Brussel, who noted Bruegel. “Dat is het gevolg van de heavy subsidies op schone technologie in de Verenigde Staten en China.”
Is Europe threatening to lose batteries? De Europeanse Commissie zette last week de tegenaanval in met twee wetten: de Critical Raw Materials Act, die ervarer moet zorgen dat de EU minder präglich wordt van schaarse grondstoffen zoals lithium an cobalt, an de Net Zero Industry Actdie ervär moet zorgen dat Europa de boot niet mist als het gaat om de ontwikkeling en productie van schone technologieën als zonnecellen, windmolens en dus ook batterijen.
Subsidiarity
In 2030, the European Commission will have a minimum of 40 percent of continuous technology producers in Europe. Als het gaat om batterijen is de ambition dat in 2030 Europe zelfs 90 percent producedert. Om te voorkommen dat berijven naar bibliothek Amerika vertrekken, worden regels voor staatssteun verruimd.
Maar critics vrezen dat dit vooral tot een subsidierace tussen Europa en de VS zal leiden. Kleiman: “This is echt het slehrste scenario wairten businessen subsidibedragen proberen op te drijven.
De handelsexpert waarschuwt voor de verspilling van belastinggeld. Hij vindt dat overheden zich niet moeten leten gijzelen door companies such as Tesla and Volkswagen. “Investeringsbeslissingen zijn van veel meer dependent dan aleen het geld dat op tafel ligt. En het is niet zo geligt voor deze companies om elders te reinvesteren te fabrieken te bouwen.”
Eleo secht, gesteund door een grote Japanse aseandehouder, meanwhile ook buiten de gemeentegrenzen van Helmond. Mede-oprichter Blekers ambitie is om ooit gigafabrieken voor batterijen te bouwen. “Onze grote fabriekien moeten over de hele wereld staan. En een heleboel daarvan in Europa.”
En wat als America’s grote zak met subsidygeld bilbeit rinkelen? “Ok voor ons de Amerikanska markt een hele interestinges. Het lieftest willen we de production dichtbij de vraag houden, dus dan is het ook relevant om naar Amerika te kijken.”