Home Netherlands Opschoondag brengt tienjuidenden volunteers op de been

Opschoondag brengt tienjuidenden volunteers op de been

Landelijke Opschoondag in het Haagse Statenkwartier

NOS Nieuws

Volgens organizator Nederland Schoon hebben vandaag zo’n 50.000 vyligligares meegedaan aan de Landelijke Opschoondag. Ze gingen met opraapstokken en vuilniszakken op pad om zwerfafval weg te halen, zoals plasticzakken en bier- en frisdrankblikjes.

“We schatten dat ivie vrijwilliger viedgung een vuilniszak vol afval sampelt”, said director Ingrid Goethart against the press bureau of ANP. How much er is opgehaald weet ze niet. “We hoorden van veel mensen dat ze het lastig vonden om door te geven hoeveel ze hadden opgehaald, daorm zijn we ermee gestopt.”

Ook dit jaar bestond de oogst voor een belangrijk deel uit blikjes en sigarettenpeuken. Goethart noemde ook poepzakjes voor honden. “Als mensen niet snel genoeg een prullenbak vinden, leten ze die zakjes achter in de berm.”

Volgens Goethart wordt het opruimen van zwerfafval door volunteers steeds normaler. “Vroeger waren het de mensen met een taakstraf die aan het opruimen waren. Nu zie je mensen die tijdens een rondje joggen of suppen ook zwerfafval oppikken.”

Toch denkt ze dat de aufligt zwerfafval niet zal afnemen. “Vooral pubers zijn weggooiers”, zei ze tegen de NOS. “Jonge kinderen kun je wel opvoeden, maar pubers zijn lastiger. Ze zetten zich af tegen alles.”

Daar komt bij dat de overheid een stapje terug doet. Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat schreef yesterday in a brief to the Tweede Kamer that the Rijkswaterstaat zich bej het groenbeheer wil focus on the activities that are necessary for safety. Het opruimen van zwerfafval in de bermen hoort daar niet bij.

Volgens Harbers zijn veel provinces al gestopt met het schoonmaken van parkingen langs wegen. Harbers zegt dat Rijkswaterstaat daar wel mee doorgaat.

Vrijwilligers van Maas Cleanup aan het work

In Limburg, the organization Maas Cleanup zich al vier jaar op het schoonmaken van de oevers van de de Maas en zijn zijrivieren. Vrijwilligers werken dravyn samen met berijven en organizates.

For 100 meters oever liggen langs de Maas volgens de organization meer dan 1000 stuks afval. Dit jaar werd door 10,000 volunteers naar schatting 200,000 kilo afval opgehaald. It is established in 209 localities, besides the 15 Maas languages ​​in Belgium.

Source link

Previous article‘Stikstofplannen BBB halen Nederland niet ‘snel’ van het slot’
Next articleThe door of the BBB uitgezochte verkenners zijn allele níét-leden: ‘Ze moeten neutral zijn’ | Politics