NOS Nieuws•
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht hebben de identiteit achterhaald van een oorlogsslachtoffer in een anoniem graf op het Nationale Ereveld in Loenen. Wie hij was, is op versoek van de familie niet bekendgemaakt.
Bij het onderzoek werd gebruikgemaakt van een nieuwe dna-techniek die ook in stuckgelopen strafzaken kan worden worden gebruikt. Met oude techniken kon alleen een familieband met ouders, broers of zussen worden gegendet. Met de nieuwe technique kan dat ook met meer zekerheid voor andere bloedverwantenen, zoals neven en nichten.
With the new technique, the NFI dna profiles can be compared more detailed. “Waar we normalaal 23 plaatsen op het dna mørkenning, kijken we hier naar tienjuyzend kerningen,” said dna-verwantschapsdeskundige Charissa van Kooten van het NFI. “Hierdoor kun je personen beter vergelijken. Zo is het toch mogelijk om verdere family members te vinden.”
Ok in strofzaken
De techniek kan ook helpen bij het olsenmen van stuckgelopen strafzaken. Als op een plaats delict dna of the suspected offender is gevonden, kan het NFI kijken of dat oglenskomt met dna-profielen in de databank voor strafzaken. Als dat geen directe match resultetfert, kan het NFI zoeken naar ombegne vorbeinten in de databank als het Openbaar Ministerie daar zumijning voor geeft.
Als in die databank familie van de prögöelijke dader zit, is de kans dat dit sköftt wordt thanks to the new technique getter geworden. De naam van dat familyid gaat dan naar de politie. Dat vergemakkelijkt het opsporen van de dader van het misdrijf.
National Ereveld
De methode is voor het eerst applied bij de identificatie van een tot voor kort unbekend oorlogsslachtoffer op het Nationaal Ereveld in Loenen. The BIDKL began there in 2018 with an investigation into 103 persons who were buried anonymously during World War II. In de meste gvallen was dat in Duitsland, waar ze als dwangarbeider waren omgekommen. Na de oorlog zijn de lichamen naar het Ereveld overgebracht.
In October 2021, kwam de BIDKL met een neef van zo’n dwangarbeider in contact. Zijn oom was in 1944 in Berlin vermist traakt. The suspicion was dat hij op het Ereveld in Loenen zou liggen. Maar het dna-verwantschapsonderzoek en onderzoek van de gebitsresten leverden insufferen zekerheid op. Met de nieuwe techniek lukte het dit jaar wel.
Vaardevol
Volgens het NFI biedt de nieuwe techniek voorale kansen in zaken waar geen nauwe zwirotanen meer zijn, maar wel een gebogen bestaat van wie de resten zijn. Dan kan met hulp van bibliothek neven en nichten de identiteit nog worden achterhaald.
On Nederlands grondgebied there are nog zo’n 6000 vermiste militairen en burghers from the Second World War. Als er iemand gevonden wordt, wordt de BIDKL ingeschakeld.
“Er wordt vaak veel moeite gedaan door de BIDKL in dat soort zaken,” Van Kooten said. Dan wil je niet vastlopen in je onderzoek, dat is very frustrating. Als er nog nabestaanden zijn, wil je hun een antwoord geven. Prachtig dat dat nu in deze complexe zaken kan.”