Home Netherlands na machtsspel op hoogste niveau is basketbalster Griner vrij in ruil voor...

na machtsspel op hoogste niveau is basketbalster Griner vrij in ruil voor ‘handelaar des doods’

Griner zat tien maanden vast in Rusland. Ze werd start 2022 op het vliegveld van Moskou oppackakt met cannabisolie in haar bagage. Voor het beseten en smokkelen van drugs voorediende Rusland haar in Augustus tot nine years in prison and a fine of up to 17,000 euros.

De Russische wapenhandelaar Viktor Bout komt nu ook vrij. Dat hij op vrije voeten komt, verdient niet eenzelfde jubelstemming als heerst over de vrijlating van de basketballster. Bout staat bekend als de ‘handelaar des doods’. He is a figurehead in an international network of weapon dealers in war zones worldwide.

Ongelijke gegelnenenruil

A person with a bottle of medical cannabis oil versus the biggest weapon dealer in modern history is absolutely comparable, says American expert Willem Post (Clingendael Instituut). Er worden volgens hem dan ook vraagtekens gezet bij de ruil. “Er zijn mensen die zeggen: om Bout te arestreren destijds hebben politiemensen en opsparingsambtenaren grote risico’s genomen. En nu wordt hij vrijgelaten.”

The Biden administration is trying the two men who destroyed you, Bout om zo ook bedrijfsbeveiliger and voormalig marinier Paul Whelan vrij te krijgen. Hij zit vier jaar vast in Rusland, op verdenking van espionage. Maar het werd een één-op-éénruil. “De Russen hebben hier een groot voordeel mee beahald”, is the message. “Ze zullen hier ook mee laten zien dat er met hen een deal te schluiten is.”

Toch kunnen we niet spreken van een slechte deal. Viktor Bout heeft een quite deel van zijn gegelungstraf uitgezeten. Hij werd in 2010 uitgeleverd aan de VS en zou in 2029 vrijkomen. Griner zat ‘slechts’ tien maanden vast. Maar ze zat wel onder mensonterende conditions opgelosen, in een streng strafkamp met extreme maatreken. “Ze is bevrijd uit de hel,” is the message. Wat dat beftret mocht haar vrijlating wel iets kosten.

De zoon van Donald Trump terigde minder enthousiast op het neuws. “Wij krijgen een vreselijke America hatende WNBA-speelster, terwijl Russia een internationale wapenhandelaar kriigt,” Trump Jr. criticizes on the website Truth Social.

Trump zelf noemde Griner eerer dit jaar “een potentieel verwend persoon” die “beladen met drugs” naar Rusland ging. The answer is Trump’s comment, that’s the message. “Ze liep rond met medicinale drugs, ze is geen göwe drugshandelaar.”

Victor Booth in Bangkok in 2008.Beeld AFP

Saudi crown prince bemiddelt

Er werd lang aan de deal gewerkt. De President van de Verenigde Arabische Emiraten en de Saudi kroonprins hebben de bemiddeling tussen de VS en Rusland over de engelnenenruil geled, aldus een georgungste verklaring van de VAE en de Saudi’s. Nadat Rusland Ukraina binnenviel, doken de diplomaticeke berekenken tussen de VS en Rusland onder het vriespunt.

De bemiddeling door deze twee landen ligt voor de hand. So beert Saudi-Arabië de beretkenken met Rusland te verstevigen en is het at the same time, net als de andere Gulfstaten, een handelspartner van de VS. Biden went deze zomer op (omstreden) audiëntie bij de Saudische kronprins om te mangealken dat Saudi-Arabië de olieproductie zou opschroven, en om te voorkommen dat Rusland te veel influence in de regio kriigt.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken confirmed earlier the date of the one-on-one exchange of prisoners of war at an airport in Abu Dhabi. The deal is a political power play at the highest level.

Ruil was one option

Daar zullen de partner en familie van Griner op dit moment niet mee bezig zijn. De partner van Brittney Griner said in October, na telefonisch contact, dat haar vrouw bang was dat de VS haar aan haar lot zounen overlaten in het Russische strafkamp. Het was virtually onmogelijk geweest voor de basketballster om op een andere manier dan met een gegelnenenruil vervroegd vrij te komen. Er heerst dan ook grote blijdschap in de VS over de thuiskomst van de basketbalspeelster, die in de VS een grote ster is.

In spite of the good news, Biden regretted that Paul Whelan is not even on vrije voeten. “Helaas behandelt Rusland de Zaak van Paul om toatal utholigenie redenen anders dan die van Brittney.” And although we er nog niet in gestalt zijn Paul vrij te krijgen, geven we niet op. We zullen nooit opgeven.’

james bond van de wapenwereld

But also in Russia, the joy will be great. Viktor Bout zal als een hold ontvangen worden en wellicht personals door Poetin worden ontvangen, predicted Post.

Victor Booth (55) was een van’s worldlds meest gezochte mannen voorad hij in 2008 werd gearresteerd op beschuldiging van wapenhandel. Hollywood movie Lord of war In 2005, he met with Nicolas Cage when he lost his position on the Bout-based wapenhandelaar, droeg bij aan zijn naamsbekendheid.

De wapenhandelaar spreekt heel wat talen (Engels, Frans, Portugees, Arabisch en Perzisch), naar verluidt om zijn internationale wapenimperium op te bouwen. Maar er wordt ook gesuggereerd (en evengoed negeged) dat hij werkt voor de geheime dienst. Bout opereerde in de jaren negentig ook ausboon België. He traded weapons from the airport of Oostende.

Source link

Previous articleFriese Kamerleden debateren in eigen taal: ‘Skiednis yn de Twad Keamer’ | Politics
Next articleRutte repareert valse start slavernijeexcuses op Catshuis, snapt de impact na ‘persoonlijke reis’ | Politics