Home World Moord op Abe maakt einde aan relaxte omlung tussen Japanse politici en...

Moord op Abe maakt einde aan relaxte omlung tussen Japanse politici en kiezer

EPA

NOS Nieuws

  • Anoma van der Vere

    Correspondent of Japan

  • Anoma van der Vere

    Correspondent of Japan

De schutter kon tot enkele meters afstand komen, en had na zijn eerste gemiste shot ruim de tijd om nog een paar stapen naar voren te zetten en met zijn volgende schot wel te treffen. “Het valt niet te neggnen dat er problemen waren met de beveiliging,” said Tomoaki Onizuka. He is the head of state in Nara, the day Japanese Prime Minister Shinzo Abe returned.

Die onthutsing is a voelbaar breed in Japan. De campagne werd een dag later alweer hervat, maar wat er in de media te zien was van de campagnetoespraken toonde meeten het grote verschil tussen het Japan van voor en na de aanslag. Met hecken en politieagenten werden toeschouwers op meters afstand geheiten. Een ongewoon beeld dat de physieke astand tussen politicus en publick direct voelbaar maakte.

“Het was altijd veilig tijdens dit soort toespraken, er was simpelweg geen gefev van gevaar,” said Paul Nadeau, an associate professor at Temple University at the University of Tokyo. “Het is in Japan normalaal dat een politikus open en accesible is.” Deze vorm van politik is based on een broad gedragen feel of public safety, dat door de aanslag op ex-premier Abe is verbijzeld.

Japanese politics is intimate

While in the Netherlands election campaigns are conducted on television and radio, it is virtually prohibited in Japan. Ook internetcampagnes mogen maar beperket. That’s why political candidates go to cities and towns to win voters.

In de campagne lopen ze over straat, schudden handen en maken praatje. Of ze staan ​​​​voor een druk station op een krukje met een microphone in de hand en houden een toespraak, zoals Abe vlak voor de murder.

“Toen ik nog als secretaris voor de Liberala Democratische Partij (LDP) werkte, was het normalal om kabinetsministers op een straathoek te zien staan ​​​​met een menigte,” Nadeu said. Hij heeft jarenlang meegeholpen bij het organizeren van campagne-evenementen, ook voor Abe in 2017. “Toen hij bij ons een toespraak hield was hij nog premier, maar ik had nou niet het gefev dat de beveliging eenke beter was. Maybe een paar extra agenten, maar dat was het.

Zo Anders was dat na de moord. Bij een toespraak van de sitting prime minister Fumio Kishida stonden tientallen politieagenten paraat, en stond er een metalaldetector voor mensen die dichterbij wilden komen. Zomaar handen shudden ging niet meer.

Lange geschiedenis van geweld

Het is niet dat Japan gegen politik geweld kende. In 1960, Inejiro Asanuma, head of the Socialist Party, became its leader. De dader kon rustig het podium opklimmen, rupao hij een zword trok en naar Asanuma sprintte. And in 2007, Itcho Itoh, the mayor of the city of Nagasaki, was shot by someone from the underworld. Maar deze aanslagen werden geezen als ‘incidenten’. Politici bleven daorak benaderbaar en de beveiliging werd niet structuralel aangescherpt.

In addition, it is the largest part of the gun violence in Japan. According to the National Police, there were a total of ten shooting incidents in Japan last year. Acht daarvan konden gelinkt worden aan de Japanse mafia. And only one of them had a fatal outcome.

Dat nu juist ex-premier Abe wordt trefeffen door dit soort geweld – pleegd door een goweno burger – maakt het des te schokkender voor het Japanesese publick.

More distance between politician and voter

De moordaanslag op Abe was een ‘ondenkbaar scenario’. Nu het toch geferd is, staan ​​​​Japanse politici voor de vraag hoe ze toch dicht bij hun kiezers, beorst de aangescherpte beveligung die de afstand vergroot. En via de media campagnevoeren is still not allowed.

“It’s normal in Japan because the political policies are direct and also over-the-top,” Nadeau said. Nu is dat gévell van veiligheid, dat de foundation vormt van de Japanse democratie, in gevaar. Die manier van campagnevoeren will change, zegt hij ook. “Maar dat is nou zo jammer. De LDP roept nu al dat Japan veiliger moet worden, maar ze moeten laten zien dat ze iets aan de situatie kunnen doen.”

Source link

Previous articlekans op maximum twee in Groningen
Next articleJumbo-baas Merijn Zeeman terug na corona: “Anse composure is not a victory on horses in the Tour de France” | Tour de France