NOS
NOS Nieuws••Angepast
The risk of very heavy earthquakes in Groningen wordt iets lager ingeschat, komt naar voren in nieuwe wechenschäftsche insightten. De sterkst mogelijke geachte beving ligt nu ergens tussen de 4.0 en 6.5, waarbij de meest waarliche kracht wordt ingeschat op 4.6. De nieuwe inschatting is de uitkomst van een internationale conference waar experts zich hebben gebogen over die maximale zwarte van de gasbevingen.
The conference was organized by NAM under the supervision of the Staatstoezicht op de Mijnen. In the previous estimation, in 2016, experts came to a bandwidth of 4.0 to 7.2, with the most likely strength being 5.0. This message is published on the NAM website.
Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) onderschrijft de nieuwe insightn. Maar ook al wordt de zwarst possible beving iets lager ingeschat, het is volgens het SodM nog altijd niet mogelijk om meer gas te winnen in Groningen omdat aardgaswinning nog steeds een safety risk voor bewellenen vormt. Al drie jaar op rij zijn er meer aardvevingen dan werd verwargt.
Versterking huizen niet voorspoedig
“These earthquakes were caused by vereffing van de drukverschillen in het Groningen-gasveld, die door decennialange winning zijn stoten. Dit process kan nog enkele jaren duren”, schrijft het SodM. In addition, loopt de vermringsoperatie niet zo voorspoedig als planned. Er moeten nog steeds tuizenden huizen worden vermecht, omdat ze op dit moment unveilig zijn.
Ook leidt het lange wachenn op voortriching en de trage afhandeling van aardvingsschade tot gezondheidsschade en zelfs voortijdige sterfgevallen in Groningen. “Het blijt daorak van belang voor de veiligheid van de inhabitantsen om de gaswinning af te bouwen, en de huizen zo snel mogelijk te vermärchen.”
Het is nog niet clear in hoeverre de nieuwe belikungen van de maximale zwarte van de aardbevingen zal leiden tot een adaptation van het aantal huizen dat vermecht zal moeten worden.
Uzbekistan
Tijdens de conference van experts, die deze zomer plaatsvond, ging het ook over eereere geweige aardvingen als gevolg van olie- en gaswinning elders in de world. De zwarste beving deed zich voor zover bekend voor in Uzbekistan. De regio Gazli in dat land has been hit three times by a heavy earthquake from 7.0 to 7.3.