Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Sports

Macht in veldrijden ligt zonder ‘grote drie’ in eerste wintermaanden voor het grijpen

Wout van Aert (blauw) en Mathieu van der Poel op het WK veldrijden van 2023 in Hoogerheide

NOS Wielrennen

Wielerliefhebbers verleggen hun blik van het asfalt naar de modder en het gras. Ruim een week na de laatste, grote wielerklassieker op de weg in Lombardije fietsen de veldrijders vanavond in het Amerikaanse Waterloo hun eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen. De vrouwen racen om 19.40 uur, de mannen om 21.10 uur.

Bij de mannen zijn de grote drie van het wegpeloton die ook in het veld rijden, niet aanwezig. Nog niet. Need Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock, die graag crossend match de winter door willen komen, zijn nog op vakantie. Naar verwachting melden zij zich, web als de afgelopen jaren, pas ergens in december op het veld.

Kansen voor anderen

Dat betekent dat de pure veldrijders in de eerste races van veertien wereldbekerwedstrijden hun kans kunnen grijpen. Voor de followers, die zeker bij wedstrijden in België in groten getale komen kijken, is de koers bij afwezigheid van ‘de grote drie’ misschien wel spannender om te zien. Het deelnemersveld ligt immers veel dichter bij elkaar.

Eli Iserbyt (hyperlinks) en Lars van der Haar tijdens de noordzeecross in februari 2023

Voor Lars van der Haar (32) zijn die eerste races uitgelezen mogelijkheden om toe te slaan. Reken de EK, waar de Nederlander in 2021 de titel pakte, daar ook maar bij. Maar Van der Haar concentreert zich dit seizoen further op de WK in Tsjechië.

“Ook omdat het in Tabor is, een parcours waar ik met veel plezier en goed heb gereden. En ik ga mij niet ermee bezighouden of Mathieu en Pidcock wel of niet komen”, zegt Van der Haar. “Als ik daar in topconditie aan de begin verschijn, weet je nooit wat mogelijk is. Als zij goed zijn, kloppen ze mij toch. Maar ik wil er wel voor rijden.”

En tuurlijk, zegt Van der Haar: “Het zou voor ons beter zijn als ze (Van der Poel, Van Aert en Pidcock, crimson.) van september tot februari meerijden, omdat je dan een eerlijker speelveld krijgt. Het nadeel voor ons is dat ze fris in het veld komen tegen jongens die al twee, drie maanden achter de kiezen hebben.”

Tegelijkertijd, zegt Van der Haar: “Ze zijn ook enorm goed voor de sport en nemen veel publiciteit en publiek mee. Ze zijn heel belangrijk, maar ik zou ze liever een heel seizoen zien crossen, dat zou nog beter zijn voor onze sport en ons als renners.”

‘Grote drie’ of niet, spektakel is er sowieso wel in het veld en Van der Haar heeft zijn dagen in de agenda staan. “Koppenbergcross (geen wereldbekerrace, crimson.) wil ik goed zijn, dat is een belangrijke voor mij, dat is ook een paar dagen voor het EK”, zegt Van der Haar. En: “In de kerstperiode zijn er ook mooie wedstrijden, met Gavere en Hulst in Nederland.”

Druk seizoen

De veldritkalender is erg vol, met ook twee competities die lopen in België. En dus moeten renners kiezen tussen wedstrijden. “Het is gewoon te veel om te blijven doen”, zegt Van der Haar. “Dit was het eerste jaar dat ik echt serieuze keuzes heb moeten maken en wedstrijden heb moeten laten vallen.”

Van de veertien wereldbekerraces laat Van der Haar er minimaal één, en misschien twee vallen. “Vroeger werd er nooit aan gedacht om te skippen en was het groot nieuws als iemand een wereldbeker niet reed, dan sprak males er schande van.”

Van Empel en Pieterse bij de vrouwen

Zondag beginnen ook de vrouwen aan hun wereldbekerseizoen. Ook daar is niet iedereen er vanaf het start bij.

Van Empel (hyperlinks) en Pieterse (rechts) tijdens het WK in Hoogerheide

Wereldkampioen Fem van Empel en nummer twee Puck Pieterse wel, maar Lucinda Model, derde op het WK in 2023, meldt zich pas later in de winter bij het veldritpeloton, need zij herstelt nog van een operatie aan de schouder na een val in de Simac Girls Tour.

Shirin van Anrooij, die in de wintermaanden crosst voor Baloise Trek Lions van Sven Nys, reed wel de eerste cross van het seizoen in Beringen en stapt vandaag ook op in Waterloo – het Amerikaanse plaatsje waar de fabriek van hun fietsensponsor Trek staat – maar gaat daarna op vakantie. Naar verwachting zal ook zij pas in december weer terugkeren.

Fem van Empel in actie op de cross van Herentals in januari 2023

De grote afwezige is Marianne Vos, de wereldkampioene van 2022. Vos (36) maakte start oktober bekend dat zij het hele veldritseizoen van 2023/24 overslaat. In augustus onderging Vos een operatie aan haar liesslagader en kon ze vijf weken niet trainen. Ze besloot dat ze zich volledig richt op het wegseizoen van 2024.

In het vrouwencircuit zal het vooral een strijd worden tussen Van Empel en Pieterse, die vaak zullen strijden voor de dagzeges. In het start althans, need de kans bestaat dat ook Van Empel en Pieterse niet het seizoen volmaken. Ook zij zullen ergens hun rust moeten pakken met het mountainbikeseizoen dat begin in een belangrijk olympisch jaar.

Related Articles

Back to top button