Kamer wil verantwoording kabinet over stemgedrag VN-resolutie
Foto: ANP
Verschillende Kamerfracties eisen opheldering en zelfs verantwoording van het kabinet over de stemonthouding over een VN-resolutie, die oproept tot een humanitair staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. D66, GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, Volt en SP noemen het stemgedrag van Nederland onbegrijpelijk, beschamend, schandalig en schaamteloos. Vooralsnog spreekt alleen de VVD steun uit voor de stemhouding.
Nederland heeft zich “op een cruciaal second” onthouden van stemming, meldt Kamerlid Kati Piri (GroenLinks-PvdA) op X. Fractievoorzitter Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) vindt dat de regering zich daarom over haar stemgedrag moet verantwoorden, schrijft hij op X. De partij wil zo snel mogelijk opheldering van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken).
“De regering ziet de beelden van de humanitaire catastrofe in Gaza. Weet dat er duizenden onschuldige slachtoffers zijn gevallen. Dat hulp Gaza niet bereikt. En onthoudt zich toch bij de VN-stemming over een staakt-het-vuren. Hier zal de regering zich over moeten verantwoorden”, aldus Klaver.
D66 vroeg Bruins Slot eerder zaterdag om opheldering. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vindt dat Nederland voor de resolutie had moeten stemmen. PvdD-Kamerlid Christine Teunissen vindt de stemonthouding “schandalig”, schrijft ze. “Schandalig. Schaamteloos. Triest”, laat Volt-voorman Laurens Dassen op X weten. SP-Kamerlid Jasper van Dijk vindt de stemonthouding “buitengewoon pijnlijk”, zei hij op NPO Radio 1 bij Jort Kelder.
De VVD steunt het stemgedrag. Die is terecht en in “juiste balans”, aldus buitenlandwoordvoerder Ruben Brekelmans. Nederland heeft hiermee het signaal afgegeven dat “de brute terreur van Hamas moet worden veroordeeld en dat Israël het recht heeft op zelfverdediging”, terwijl Nederland tegelijkertijd heeft gezegd dat humanitaire corridors laborious nodig zijn, de liberaal.
De VN heeft vrijdagavond de resolutie van Jordanië gesteund, waarin tot het staakt-het-vuren werd opgeroepen. Dat gebeurde met 120 stemmen voor, 14 tegen en 45 stemonthoudingen, waaronder Nederland. Nederland vond de resolutie te ver gaan, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo ontbrak daarin het recht op zelfverdediging van Israël tegen terrorisme, zegt het ministerie.