Home Netherlands Kamer verest ‘babyboom’, want kind before January 1, 2025 to earn 30,000...

Kamer verest ‘babyboom’, want kind before January 1, 2025 to earn 30,000 euros on | Politics

Wie overweegt een kindje te krijgen rond de jaarwisseling van 2025 doet er verdungen aan de baby voor 1 January van dat jaar te laten komen. Dat levert naimenie 30,000 euro belastingvoordeel op.

Enkele Kamerleden nomen het een ‘lelijk’ gevolg van beleid en er is niemand in de Tweede Kamer die het niet wonderlijk vindt. Maar het blijt een feit: wie voor 1 January 2025 voor het eerst ouder wordt, kriigt – uitgesmeerd over twaalf jaar – zo’n 30,000 euro belastingvoordeel. Ouders van een kind dat 24 uur later geboren wordt, lopen dat mis.

Het is het gevolg van de affschaffing van de zogeheten inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK). Dat is nu nog een belastingvoordeel die het voor ouders financieel anterkellik moet maken om te blijven werken. Maar omdat het kabinet de kinderopvang bijna gratis maakt wordt dat doel ook berecht en is de IACK overbodig, is de gedachte. Echter is de overgang heel arupt: in de nacht van December 31, 2024 and January 1, 2025 verdwijnt de regeling voor nieuwe gevallen. Ofwel: de ouders van een baby die geboren wordt op 31 december 2024 profiteren nog twaalf jaar, wie een dag later een eerste kind kriigt hegmaal niet.

Check out our Politiek Dichtbij podcast and you can sign up via Apple’s Spotify:En dat zorgt voor zorgen in de Tweede Kamer. ,,We kunnen verreken dat er gestuert gaat worden op vreeggeboortes. Laat daar nou geen misverstand over bestaan. Dat is wat er gefessert met dit soort fiscale prikkels. Dat is toch vragen om problemen?” aldus Peter Omczygt. Ook PvdA’er Henk Nijboer is the word. ,,Dit geift enorme differen tussen ouders. Dit slaat induhelijk giesen gegens gegens gegens op.

Toch gaat er niets aan mutenderen, want de coalitiontiepartijen, de VVD met name, willen vasthouden aan de afspraken die erover zijn gemaakt in het coalitionieakkoord. Voor de afschaffing van de IACK komt immers de austendung van toeslagen in de plaats, klinkt het.

State Secretary Marnix van Rij (Fiscaliteit) prior to the Tweede Kamerdebat. © ANP / ANP

Een solution zou een ‘afbouwpad’ kunnen zijn, sod het belastingvoordeel geeledelijk minder groot zou worden gemaakt. Maar daar zit een kostenplaatje aan, want de afschaffing van het belastingvoordeel scheelt de overheid 1.7 billion euro per year.

En omdat de coalitiontiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie vasthouden aan de in de formatie maakte plangen, hoe raar men die ook vindt, blijt het nu zoals het is. Ook het kabinet komt niet in de benen, because er is simpelweg geen ‘politiek draagvlak’, ziet staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingen). ,,Ik ga het niet mooier maken dan het is. Kort en goed: we houden ons als kabinet aan het coalitionieakkoord.”

Watch here al onze video’s about politics:

Source link

Previous articleVan der Burg: nog steeds asielkinderen in (crisis-)noodopvang
Next articleAjax-periode Ihattaren bijna ten einde; koopoptie niet gelicht