Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Netherlands

Kabinet grijpt in: zonnepanelen niet meer zomaar in weilanden, eerst moeten daken en gevels vol liggen | Binnenland

Weilanden mogen niet meer zomaar worden vol gelegd met zonnepanelen. Het kabinet wil dat gemeentes en provincies nieuwe zonnepanelen op daken en gevels leggen en alleen als het echt niet anders kan op landbouw- en natuurgrond.

Van alle opgewekte zonne-energie in Nederland komt ongeveer een vijfde van zogeheten zonneweides: grote parken vol zonnepanelen op landbouwgrond. Het kabinet wil dat nu een halt toeroepen: grond is schaars en ook nodig voor woningbouw en voedselproductie. Minister Hugo de jonge (Volkshuisvesting) heeft nu met provincies, gemeenten en waterschappen afgesproken dat nieuwe zonnepanelen nu zo veel mogelijk op gebouwen komen te liggen.

,,We zijn een heel klein landje en er moet van alles”, licht De Jonge toe. ,,We moeten dus heel zuinig omgaan met onze schaarse ruimte.” Hij wil voorkomen dat alle landbouw- en natuurgrond straks bedekt ligt met zonnepanelen. ,,Als je door de polder fietst, en je ziet op vruchtbare landbouwgrond zo’n enorm zonneveld, dan denk je ‘Oei, wat is dat zonde van de ruimte’. Dat moet je echt niet willen in Nederland.”

Zonneweides op landbouwgrond zijn misschien wel de makkelijkste optie voor het snel en veel uitbreiden van zonne-energie, maar niet de meest effectieve, aldus De Jonge. ,,Iedereen die wel eens op een kerktoren heeft gestaan ziet in een stad eindeloos veel daken die nog onbenut zijn. Er is nog zo ongelofelijk veel ruimte op daken, dat het doodzonde is om landbouwgrond te verspillen aan zonnevelden.”

Ruimte zat

Eigenlijk komt het neer op een nieuwe manier van prioriteiten stellen. Dat doet het kabinet met vier treden: Eerst daken en gevels, dan onbenutte terreinen in bebouwd gebied (bijvoorbeeld parkeerplaatsen of stortplaatsen), dan onbenutte terreinen in landelijk gebied (bijvoorbeeld stroken langs de snelweg), en als laatste pas landbouw- en natuurgronden.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Minister Hugo de Jonge arriveert bij het ministerie van Algemene Zaken. © ANP / ANP

,,Voor die laatste tree geldt dan een ‘nee, tenzij’,” licht De Jonge toe. ,,In beginsel gebeurt het gewoon niet meer. Een aantal projecten zitten alleen al zo ver in de pijplijn, die kun je niet meer stoppen. Maar de provincie zal niet snel meer een vergunning afgeven.” Bestaande velden blijven staan, ‘maar ook daar zijn contracten vaak tijdelijk’, aldus de minister.

,,Dat we als Nederland zonne-energie nodig hebben, staat buiten kijf,” voegt De Jonge nog toe. ,,De doelstellingen die we hadden blijven staan. Maar zo lang het veel te makkelijk blijft om open ruimte te gebruiken doen we te weinig ons greatest om zon op daken te krijgen of parkeerterreinen te benutten. Laten we daar eerst aan beginnen. Daar is ruimte zat.”

Hoe aantrekkelijk is het kopen van zonnepanelen nog? Bekijk het in deze Q&A (video):

Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij. Al onze podcasts vind je op advert.nl/podcasts.



Bekijk hier al onze video’s over de politiek:

Related Articles

Back to top button