Home World India noemt Canadese verdenking van betrokkenheid bij moord op sikh-leider “absurd” |...

India noemt Canadese verdenking van betrokkenheid bij moord op sikh-leider “absurd” | Buitenland

De Canadese premier Justin Trudeau heeft een Indiase topdiplomaat het land uitgezet, omdat hij India verdenkt van betrokkenheid bij de moord op een prominente sikh-leider in Canada. India noemt de beschuldiging “absurd”.

Volgens de Canadese premier is er sprake van “geloofwaardige beschuldigingen” die momenteel worden onderzocht. Hij heeft zijn zorgen “persoonlijk en direct” overgebracht aan de Indiase premier Narendra Modi tijdens een bezoek aan India eerder deze maand tijdens de G20-top.

,,Elke betrokkenheid van een buitenlandse regering bij de moord op een Canadese staatsburger op Canadees grondgebied is een onaanvaardbare schending van onze soevereiniteit’’, zei Trudeau op een speciaal ingelaste persconferentie. ,,Ik blijf er bij de regering van India op aandringen om met ons samen te werken om deze zaak tot op de bodem uit te zoeken.’’

Reactie Indiase regering

De Indiase regering zegt in een reactie zich niet te herkennen in de beschuldigingen. ,,Wij verwerpen de suggestie van de Canadese premier. Beschuldigingen van betrokkenheid van de Indiase regering bij enige gewelddaad in Canada zijn absurd en ongegrond. Wij zijn een democratisch staatsbestel met een sterke toewijding aan de rechtsstaat’’, aldus de verklaring van de regering.

De sikh-leider Hardeep Singh Nijjar werd in juni doodgeschoten door twee gemaskerde mannen. Hij zat in zijn auto op de parkeerplaats van een sikh-gebedshuis in Surrey, een voorstad van Vancouver. In meerdere steden, in Canada en daarbuiten, gingen sikhs daarna de straat op om te protesteren tegen de Indiase regering, waarvan ze toen al zeiden dat die verantwoordelijk was voor de moord.

De laatste maanden waren de banden tussen de twee landen al onder druk komen te staan door de moord en de daarop volgende betogingen. Ottawa schortte onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met India op.

Eigen staat

De sikhs zijn in India een religieuze minderheid van zo’n 2 procent van de bevolking. Sommigen van hen zijn separatistisch en eisen een eigen staat voor de sikhs. India is daar fel tegen en dat leidde vooral in de jaren tachtig tot veel geweld. In Canada woont de grootste groep sikhs buiten India.

,,De ongefundeerde beschuldigingen proberen de aandacht te verleggen van de terroristen en extremisten die onderdak hebben gekregen in Canada en de soevereiniteit en territoriale integriteit van India blijven bedreigen’’, zo reageerde de Indiase regering. ,,De passiviteit van de Canadese regering in deze kwestie is al langer een grote zorg.’’

De 45-jarige Nijjar was een uitgesproken voorstander van een eigen sikh-staat. Volgens India was hij een terrorist en leidde hij een militante separatistische groep. In de maanden voor de moord op Nijjar kwamen ook al andere sikh-leiders plotseling om het leven. In Engeland stierf een prominente sikh “onder mysterieuze omstandigheden” en in Pakistan werd een leider op straat doodgeschoten.

Previous articleRechter buigt zich over aanvragen bankroet koopjesketen Huge Bazar
Next articleKan Aziatisch getint Celtic swingen in De Kuip? ‘Willen Feyenoord problemen bezorgen’