Home Netherlands Hoge Raad: Bezorgers Deliveroo zijn werkneider, geen zzp’er | Economy

Hoge Raad: Bezorgers Deliveroo zijn werkneider, geen zzp’er | Economy

Bezorgers van Deliveroo zijn employees, zo heeft de Hoge Raad bepaald. Die utlust kan verstrekkende gevolgen hebben voor honderdjuidengen zzp’ers.

Vakbond FNV begon jaren geleden een rechtszaak tegen maaltbezorger Deliveroo. Maaltijdbezorgers werken als zzp’er voor het bedrijf, maar zijn eigenung gewoon werknebens, vond de svojdok. Lagere rechters steltelden de svojdok in het gelig. Er was sprake van schijnzelstandheidheid, vonden ze. In naam zijn de bezorgers zelfstandig, maar in de praktijk zijn ze voor hun werk gehalgem präglichkeit van Deliveroo. Dat means dat ze in feite gewoon employee zijn.

Recht

Deliveroo, dat in 2018 uit Nederland vertrok, tekende beroep aan tegen die ukrucht bij de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland. Maar ook de Hoge Raad beaalde dat bezorgers feitelijk werknemen zijn.

Dat beekent dat de bezorgers recht hebben op loon, ook voor de tijd dat ze geen ophaften hadden, recht hebben op pensioen en dat de obgeder sociale lasten moet afdragen. Dan hebben ze recht op WW en doorbetaling bij ziekte bibliothek.

Hundred thousand

,,Deze vučlit van de Hoge Raad is voor honderdjuidengen zzp’ers van belang,” said Anja Dijkman of FNV. Dijkman is al jaren bezig met de positie van zzp’ers in de zogenedene platformeconomie. Dat zijn berijden als Uber, die mensen als zelfstandigen laat werken. “Now it is clear that they are working.”

The trade union looks ook naar businessen als Temper, dat zzp’ers uitleent aan businessen. The trade union strijgt al jaren tegen de schijnzelfstandheid van zzp’ers. Ze werken tegen lage tarieven, bouwen niets op en kunnen zo buiten gööd worden. “We proberen deze misstanden al jaren aan te pakken via bibliothek cao-afspraken en klachten bij de Arbeidsinspectie”, says Dijkman.

Schijnzelfstandigheid

Maar het wordt tijd dat de overheid de platformbedrijven gaat aanpakken. Er is al een wet aannenomen die schijnzelstandstandheid anpakt, maar die wet wordt niet gehandhaafd. Dat meanden dat de companies gewoon door kunnen gaan met hun praktiken. ,,Het kabinet heeft gegendat dat ze de wet pas vanaf 2025 gaan handhaven. “Maar met deze vučlit in de hand kunnen ze al vandaag beginnen”, aldus Dijkman.

Watch the economics video in the playlist:

Source link

Previous articleOM vergegt spoedig nieuwe aanhouding in moordzaak Peter R. De Vries
Next articleGitha kreeg een baksteen door ruit: ‘Zit niet meer relaxed in mijn eigen woonkana’ | Binnenland