Home World ‘Hoe lang laten we Den Haag nog gijzelen door klimaatdemonstraties?’ | Binnenland

‘Hoe lang laten we Den Haag nog gijzelen door klimaatdemonstraties?’ | Binnenland

PODCAST,,Burgemeester Jan van Zanen, hoe lang laten we de stad nog gijzelen door klimaatdemonstraties?” Die oproep doet strafrechtadvocaat Onno de Jong naar aanleiding van de dagelijkse blokkade van de A12 door milieugroep Extinction Revolt.

Sinds zaterdag 9 september voert Extinction Revolt dagelijks actie op de A12 bij Den Haag. De actiegroep wil hiermee doorgaan tot de overheid stopt met het steunen van de fossiele industrie. In de nieuwe aflevering van de podcast Crime de la Crime bespreken Peter Schouten en Onno de Jong de juridische situatie rond deze protestactie. ,,Wat is de zin van het demonstreren op de snelweg en daarmee een hoop overlast veroorzaken, als twintig meter verderop het Malieveld ligt, waar je met honderdduizend mensen tegelijk op kunt staan?”, vraagt de Haagse Onno de Jong zich af.

Peter Schouten: ,,Je kan zeggen: dit is inderdaad een orde- of veiligheidsprobleem, terwijl de groep iets afsluit met als een doel te demonstreren. (…)Als het gaat om demonstreren, kunnen we natuurlijk niet het veiligheidsdenken alsmaar bovenaan plaatsen. Need dan kun je bijna wel iedere demonstratie in Nederland die niet heel erg georganiseerd is, eigenlijk wel vergeten.”

In deze aflevering reageert Onno de Jong ook voor het eerst op het nieuws dat hij opnieuw is aangetreden als de advocaat van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces en welke gevolgen dit heeft voor zijn bijdrage in de podcast.

Crime de la Crime is de podcast van strafadvocaten Peter Schouten en Onno de Jong over recht en rechtvaardigheid. Samen met journalist Charlene Heezen bespreken zij wekelijks spraakmakende zaken en juridische thema’s. Ze geven hun ongezouten mening, maar vergeten daarbij niet hun gevoel voor humor.2023-09-19 13:41:16 DEN HAAG – Actiegroep Extinction Revolt blokkeerde voor de elfde dag op rij de snelweg uit protest tegen regelingen van de overheid die de fossiele industrie steunen. ANP LAURENS VAN PUTTEN © ANP

V.l.n.r.: Peter Schouten, Charlene Heezen, Onno de Jong
V.l.n.r.: Peter Schouten, Charlene Heezen, Onno de Jong © AD

Previous articleDe tegenstanders van Feyenoord: vechtmachine van Simeone, goaltjesdief Motionless en Japanse snelheidsduivels | Sport
Next articleCoen Swijnenberg en Sander Lantinga in gesprek met nieuwe radiozender JOE | Present