Home Education Gesproken taal moet meer achtanje krijgen op school

Gesproken taal moet meer achtanje krijgen op school

De Bree accepted with haar rede Wednesday, November 9, de bijzonde leerstoel ‘Orthopedagogiek, in het bijzond taalontwikkelingsstoornissen in passend onderwijs’ aan de Universiteit Utrecht. The chair is ondergebracht bij de Faculteit Sociale Wetenschappen en mogelijk gemaakt door de Stichting Koninklijke Auris Groep.

Daily functioning

In haar oratie benadrukt Elise de Bree het belang van taal voor het diegelliche funktionen en voor sociale participatie. This also applies to school. Daar is taal ook belangrijk om tot leren te komen. Binnen het schoolse curriculum is er relativ less attention voor mondelinge taal dan voor geschreven taal. More attention is therefore needed for mondelinge taal.

Support van lerlingen

Elise de Bree plead daroak voor de ontwikkeling van een zorgcontinuüm van taal. Een dergelijk zorgcontinuüm zet niet alleen mondelinge taal op de kart, maar geift ook vorm aan het differentiëren en sustenden van pupils op het gebiet van mondelinge taal.

This support is zeker nodig voor pupils with een taalontwikkelingsstoornis (TOS). They have serious problems with the language development. It is belangrijk om TOS bij leerkenn tijdig te herkennen. So kunnen pupils met een herkende TOS de juiste hulp en supporten krijgen.

TOS

De vraag is hoe dat het beste kan worden gedaan, zeker binnen de wens van inclusive onderwijs en het passend onderwijs. Daarin gaan eenke mogelijk opelningen naar het regulier onderwijs. In haar oratie beskrivelt Elise de Bree hoe zij met haar onderzoek wil pardijgen aan passente zorg voor oplerenken met TOS.

TOS is een aangeboren neurobiologische ontwikkelingsstoornis in het brein en komt vaker voor dan autisme en dyslexie. Geschat wordt dat TOS voorkomt bij 5 tot 7 procent van de kinderen en jongeren in Nederland. Zij hebben veel moeite met uiten en gämpmen van taal en hebben vaak speciale onderwijs of speciale supporten nodig.

Door: Nationale Onderwijsgids

Source link

Previous articleEr komen EV’s voor petrolheads, eindelijk
Next articlePrijsverschil tussen huis met laag of hoog energielabel algauw half a ton