Home Netherlands Gelderse commissaris wil onafhankelijk onderzoek naar aantijgingen grensoverschrijdend gedrag | Binnenland

Gelderse commissaris wil onafhankelijk onderzoek naar aantijgingen grensoverschrijdend gedrag | Binnenland

,,Het is nooit de bedoeling geweest het op de man te spelen” en ‘,,het is nooit de bedoeling om zo in het nieuws te komen.” Commissaris van de Koning John Berends heeft vanavond in het openbaar een verklaring afgelegd naar aanleiding van onthullingen van de Gelderlander over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer waaraan hij zich schuldig gemaakt zou hebben.

De Gelderlander kwam met de onthulling op foundation van gesprekken met tal van ambtenaren en betrokken medewerkers. Berends zelf zegt tijdens een ingelaste vergadering van alle fractievoorzitters zich niet te herkennen in het beeld dat over hem geschetst is.

Gedeputeerde Peter Drenth, verantwoordelijk voor personeelszaken, deelde mee dat maandagochtend honderden provinciemedewerkers op een informatiebijeenkomst over de kwestie zijn afgekomen.

Geschrokken

Alle partijen zijn ‘geschrokken’ van de berichtgeving over de Gelderse commissaris van de Koning en een aantal van zijn naaste medewerkers. Gerept wordt over een angstcultuur op het provinciehuis, waarbij met identify de commissaris van de Koning John Berends en zijn naaste vertrouwelingen het moeten ontgelden. Het beeld wordt bevestigd in een current medewerkersonderzoek van de provincie Gelderland, dat door de Gelderlander is ingezien.

Berends stelt in zijn reactie er ‘stevige opvattingen’ op na te houden en deze ‘inderdaad’ niet onder stoelen of banken’ te steken. ,,Het is topsport wat er geleverd moet worden, zonder het op de persoon te spelen. Het is niet gelukt dat gevoel op iedereen over te dragen.”

Anonieme meldingen

Hij pleit voor een goed onderzoek naar wat er precies aan de hand zou kunnen zijn. ,,Van welke integriteitsschendingen phrase ik beticht?” Hij zegt het niet te weten. Maar hij roept iedereen op af te gaan op de feiten en niet op anonieme meldingen van ambtenaren. ,,Laat u niet gijzelen door beeldvorming afkomstig van anonieme meldingen.”

Tegelijkertijd stelt de woordvoerder van politieke partij BBB dat er dus kennelijk ambtenaren zijn geweest die geen andere uitweg zagen dan hun verhaal te doen aan de pers. ,,Dat zou niet mogen gebeuren.” De verbazing wordt breed gedeeld dat dit toch gebeurt.

Verbazing over snelle verklaring

GroenLinks en de SP roepen op om de klokkenluiders goed te beschermen en vragen internet als andere partijen ook om een onafhankelijk onderzoek. De woordvoerder zegt het opmerkelijk dat er al snel een verklaring vanuit de provincie is gekomen dat er geen sprake zou zijn van een onveilige situatie op het provinciehuis terwijl de ondernemingsraad daar heel anders over oordeelt.

De commissaris kan voorlopig aanblijven. ,,Tenzij er aantoonbaar kwalijke zaken naar buiten komen”, stelt de zegsman van de BBB.

Previous articleFeyenoord haalt helden van 1970 in aanloop naar conflict met Celtic bij elkaar: ‘De laatste jaren denk ik er meer aan’ | Nederlands voetbal
Next articleEnergiereus RWE krijgt 331,8 miljoen euro compensatie voor lagere productie kolencentrale Eemshaven