Geld onderwijsrekeningen, pechstudenten en kinderopvangtoeslag
Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige gadgets per werkdag?
Maandag: Schreeuw om geld in het onderwijs, maar er staat nog geld op de rekeningen
We horen het bijna elke dag: er is meer geld nodig voor het onderwijs. Maar, ondertussen stijgen de spaarrekeningen van de schoolbestuurders important. Zo zouden basis- en middelbare scholen in totaal 8 miljard euro op hun rekening hebben staan.
Dinsdag: Omtzigt wil fiscaal voordeel kennismigrant versoberen voor pechstudent
Pieter Omtzigt wil samen met VOLT en GroenLinks/PvdA de 30 procent regeling voor expats versoberen. De opbrengst die daaruit voortkomt moet dan gebruikt worden om de rente op de studieschulden van de pechgeneratie met twee procent te verlagen.
Woensdag: Bosje bloemen duurder om studenten tegemoet te komen in hun studieschuld
D66 en de SP willen studenten tegemoetkomen in hun studieschuld. Dit willen ze doen door de btw op een bosje bloemen te verhogen. Op die manier kan de renteschuld voor leningen van studenten naar 0 procent.
Donderdag: ‘Hoge werkdruk voor startende leraren door ontwikkelen eigen lesmateriaal’
Startende leraren willen heel graag hun eigen lesmateriaal maken, maar dat verhoogt juist de werkdruk in het onderwijs. De jonge leraren hebben daar dan veel final van, dat betoogt leraar Nederlands Jeff van der Linden van de Trevianum Scholengroep in Sittard.
Vrijdag: Kinderopvangtoeslag in 2024 weer verder omhoog
In 2024 gaat de kinderopvangtoeslag weer verder omhoog. Dit maakt de opvang, zeker voor ouders met lagere inkomens, betaalbaarder. De toeslag die ouders volgend jaar ontvangen volgens het voorstel dat in de Tweede Kamer is aangenomen, moet beter aansluiten op de daadwerkelijke kosten die zij maken voor de kinderopvang. Gaat de Eerste Kamer ook akkoord, dan krijgen ouders niet meteen per 1 januari het nieuwe bedrag, maar pas per 1 maart.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk