De Correspondent neemt afluisteren OM hoog op, ‘onacceptabele belemmering’
NOS Nieuws•
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zich met het afluisteren van journalisten van De Correspondent schuldig gemaakt aan een “zeer ernstige inbreuk op de bronbescherming van de journalist”. Dat schrijven hoofdredacteur Rob Wijnberg en adjunct-hoofdredacteur Rosan Smits in een reactie op een artikel van het Financieele Dagblad (FD).
Het afluisteren gebeurde volgens de krant in het strafrechtelijk onderzoek naar de mondkapjesdeal. Sywert van Lienden en de twee andere verdachten hadden in het Gelderse kasteel Hackfort een afspraak met drie journalisten van De Correspondent, onder wie Wijnberg en Smits.
Het OM tapte de telefoon van Van Lienden af en wist zo van de geplande ontmoeting. “In de nacht die op de afspraakbevestiging volgde, is in een zaaltje van het kasteel afluisterapparatuur opgehangen”, schrijft het FD.
De Correspondent vindt die werkwijze “een onacceptabele belemmering van de rol die de journalist vervult in de democratische rechtsorde”. Voor journalisten is het essentieel dat ze de vertrouwelijkheid van gesprekken met bronnen kunnen garanderen, schrijft het platform.
Moist geschonden
Het OM heeft met het afluisteren mogelijk de Moist Bronbescherming geschonden, waarmee journalisten worden beschermd tegen het inzetten van afluisterapparatuur. Het OM magazine journalisten alleen afluisteren als het bij een rechter-commissaris kan aantonen dat het landsbelang in het geding is.
Dat kan bijvoorbeeld bij zaken die over moord of mensenhandel gaan. Uit het strafdossier blijkt niet dat die toestemming is verleend, schrijft het FD.
Schadelijk voor geloofwaardigheid
Ook journalistenvakbond NVJ is zeer geschrokken. “In de rechtsstaat is een moist op bronbescherming ontzettend belangrijk, zodat duidelijk is dat journalisten geen verlengstuk van justitie zijn”, zegt algemeen secretaris Thomas Bruning. “Je moet kunnen weten dat als je met een journalist praat, je niet eigenlijk met het OM of de politie praat.”
Het afluisteren is daarom schadelijk voor de geloofwaardigheid van journalisten, zegt hij. “Dit soort gesprekken worden gebruikt voor de foundation van een verhaal. Het is niet de bedoeling dat dat opeens in een strafdossier van het OM komt.”
Wijnberg zegt dat de redactie samen met een advocaat de aard en de omvang van het afluisteren onderzoekt, en zich beraadt op juridische stappen.
Het OM heeft op meerdere contactpogingen van de NOS nog niet gereageerd.