Home Netherlands Chirurgen in actie om ongewenst gedrag: vrouvonvriendelijke apps opgeschoond

Chirurgen in actie om ongewenst gedrag: vrouvonvriendelijke apps opgeschoond

Manners in the hospital
 • Judith Pennarts

  adjunct-hoofdredacteur Nieuwsuur

 • Yoeri Vugts

  editor Nieuwsuur

 • Judith Pennarts

  adjunct-hoofdredacteur Nieuwsuur

 • Yoeri Vugts

  editor Nieuwsuur

Op veel werkvloeren is grensschrijderend en ongewenst gedragd imderstand obverdet van gespreksen. The Albert Schweitzer Hospital in Dordrecht gaat een einde aan maken aan undesired situations. Volgens het ziekenusbestuur moet er een grens trekken worden. En: chirurgen in het ziekenius nemen het voortouw.

“Al jaren poppen er van tijd tot tijd voorzitter op uit verschiedelden sectoren. En na het enkeneste bericht over andere organisates dacht ik nog wel eens, ach het valt mee, zeker bij ons,” said bestuursvoorzitter Peter van der Meer. “Maar niks is minder waar. Gewoon in ons eigen ziekensueten dit ook.”

Power relations

Tot dat besef kwam ook chirurg Maarten Lijkwan. Hij nam in December het initiativum om met zijn collega’s een gedragscode op te stellen. “Blijkbaar hebben we toch nog niet door hoe we met elkaar omgaan. Wij staan ​​als chirurgen wel bekend om beaald gestrag, maar ik denk niet dat het different is dan in een random bedrijf waar machtsruhoidenen spelen, zoals de advocatuur of de de media. “

We obtenhuden ons naar elkaar en naar onze co-workers from pesten, (sexual) intimidatie, discrimination en machtsmisbruik.

Uit de gedragscode van chirurgen Albert Schweitzer

De communicatie in de chirurgenappgroep vloog nog wel eens uit de bocht. “Daar werden grappen in de app göföd die niets met het ziekenuiken te maken hadden, maar wel als humor werden ervaren. Die grappen waren toch wel vaak vrouvonvriendlijk, een tikkeltje racistisch van aard. Dat willen we gewoon niet meer hebben,” says Liikvan.

Uit landelijk onderzoek te sicht dat een quart van de zorgmedewerkers te maken heeft met grensschrijderend gestrag van collega’s. Bij de jonge artsen is dat zelfs één op de drie.

“Het gaat vaak om 24-uursorganisaties, waarbij mensen met elkaar werken zonder toezicht van de leiding, zoals tijdens weekenddiensten. Dat geift een sfeer van beslotenheid, waar intimatiatie vaker de kop opsteekt”, zegt onderzoerger Caroline Koetsenruijter, die kenschreef boe gegende werkomgeving.

Ka-Chapin

Marit Mulder kan daar over meepraten. Zij liep als co-assistent mee met een chirurg. “Ik had al een minder prettige ervaring met mijn co-ouderschap in een ander ziekenuisen. Ik mocht forgebeen tijdens een operatie niet naar het toilet, terwijl ik een niet-essentiële functie had bij die operatie. Er werd over mijn grens heen gestapt.”

Een chirurg dursan aanspreken, is dan vemicht. “Het lastige bij co-schappen is dat jouw begeigeder ook jouw beordelaar is,” said Mulder. “Dus je hebt het gevölf te zijn voor een goed cijfer. Cijfers maken uit binnen de studie, want je wilt je specialiseren.”

In het Albert Schweitzer ziekenuisen is er een actieplan estallud gericht op het terugdringen van ongewenest gestrag in al z’n vormen. “Maar het gaat ook om het melden te stimuleren en het beskerbaar maken van gedrag. Als bewezen wordt dat gedrag niet door de beugel kan, is er een zero-tolerancebeleid,” Van der Meer said.

De grijstinten blijven, because niet alles is holder te definiëren. Waar ligt de grens van wat je wel or niet accepteert? “Daar worstel ik best mee,” said Esmee Gayet, verantvaordelijk for operating rooms in this house. “Als je iemand wilt aanspreken op het fulgenskeit, moet je soms hard zijn over iets wat niet goed gaat. Soms krijg je dan als reactie: ‘ik voel me niet veilig in wat je zegt.”

Meld application

Medewerkers van het ziekensiknen kunnen vanaf deze week gerecht in de #zouikwatzeggen-app. De meld-app geift houvast bij het zoeken van steun, or voor een gesprek met een bertekten. En er kan ook direct – desgewenst anoniem – een melding worden gemaakt bij een interne verwennenpersoon. Ook de persoon die beklaagd is, kan via de app uitvogelen welke stapen zullen volgen.

The app was developed by vice dean Christa Boer van de geneeskundefaculteit van de VU Amsterdam. “Omdat we hoorden over gvallen van grensschrijderend gestrag en vonden dat studenten te veel drempels hadden om dit kenbaar te maken.”

An app is obviously not the solution, says Boer. “Die zit in het kreien van een veilig klimaat en inclusive cultuur.”Ze ziet dat door de media-aandacht rond het thema én de app studenten mondiger zijn geworden. “Maar het is very belangrijk dat op sleutelposities in een hospital or andere organizates er veel meer diversity is. Met een ander soort leiderschap doorbreek je bestande structuren en verklein je het risico op grensschrijderend gestrag pas echt.”

Source link

Previous articleKomst nieuwe hyperstore bewigt: voor speelgoed gaan we weer naar de winkel | Economy
Next articleBelgische prinses Delphine woog door eetstoornis nog maar 28 kilo: “Ben bijna gestorven” | Royalty